Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok stretol so šéfom tureckej spoločnosti Baykar, zameriavajúcej sa na vývoj vojenských obranných zariadení.

Zelenskyj následne vyhlásil, že táto spoločnosť postaví na Ukrajine továreň na výrobu bezpilotných lietadiel, informuje tlačová agentúra Reuters.

Bezpilotné lietadlá typu Bayraktar TB2, vyrábané predmetnou spoločnosťou, sú veľmi obľúbené na Ukrajine, kde pomohli zničiť už množstvo delostreleckých systémov a obrnených vozidiel ruských okupačných síl.

Hovorili sme o podrobnostiach výstavby továrne Baykar na Ukrajine a výrobe nového tovaru s použitím ukrajinských komponentov,“ uviedol Zelenskyj v online príspevku po stretnutí s riaditeľom Baykaru Halukom Bayraktarom v Kyjeve.

Na videu zverejnenom na internete je vidieť, ako Zelenskyj odovzdáva Bayraktarovi ukrajinský Rad za zásluhy. Zelenskyj od svojho tureckého hosťa dostal tradičnú vyšívanú ukrajinskú košeľu s vyobrazením bezpilotného lietadla.

Rusko, ktoré napadlo Ukrajinu 24. februára, vyjadrilo Turecku v súvislosti s predajom týchto technológií nesúhlas.

Ukrajine sa na drony od Baykaru zbierali viaceré krajiny

Dron Bayraktar TB2 sa v posledných rokoch podľa agentúry Reuters ukázal byť účinným v boji proti ruským silám a ich spojencom v konfliktoch v Sýrii a Líbyi. Ukrajina v ostatných rokoch nakúpila od tureckej spoločnosti Baykar viac ako 20 takýchto dronov, pričom 27. januára si objednala ďalších 16 kusov. Táto zásielka bola doručená začiatkom marca.

Turecká spoločnosť Baykar v júni oznámila, že bojový dron pre ukrajinské sily, na ktorého nákup obyvatelia Litvy minulý týždeň vyzbierali vyše päť miliónov eur, poskytne Vilniusu zdarma. Získané financie tak bude môcť Litva využiť na humanitárnu pomoc. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Litovčania so cťou vyzbierali prostriedky na nákup dronu Bayraktar TB2 pre Ukrajinu,“ napísala na Twitteri firma Baykar. Dodala, že keď sa tom dozvedela, rozhodla sa Litve dron darovať a Vilnius vyzvala, aby vyzbierané zdroje použil na humanitárnu pomoc na Ukrajine.

Na nákup bezpilotného lietadla Bayraktar TB2 pre ukrajinskú armádu sa zároveň v Poľsku vyzbieralo viac ako potrebných 22,5 milióna zlotých (4,736 milióna eur). V júli to na sociálnych sieťach oznámil iniciátor zbierky, publicista denníka Krytyka Polityczna Slawomir Sierakowski, ktorý dodal, že prebytok zo zbierky pôjde Národnej banke Ukrajiny.

Rusi nakúpili drony z Iránu a sú nespokojní

Irán dodal Rusku prvé drony, ktoré môžu byť nasadené do vojny na Ukrajine. Informoval o tom podľa agentúry DPA americký denník Washington Post s odvolaním sa na zdroje z prostredia tajných služieb.

Noviny píšu, že 19. augusta dostalo Rusko najmenej dva rôzne typy bezpilotných lietadiel, ktoré by mohli byť použité pri útokoch na radarové systémy, pozície delostrelectva a iné vojenské ciele. Počas prvých skúšok sa však vyskytlo veľa porúch a ruské ozbrojené sily s dronmi „nie sú spokojné“, tvrdia zdroje.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú