Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Bostonská aukčná spoločnosť RR Auction oznámila, že list, v ktorom fyzik Albert Einstein napísal svoju rovnicu vyjadrujúcu vzťah medzi energiou a hmotnosťou telesa (E=mc2), predali na aukcii za viac ako 1,2 milióna dolárov. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

RR Auction podľa svojich vyjadrení očakávala, že list by sa mohol predať za približne 400.000 dolárov. Dražba trvala od 13. do 20. mája. „Je to dôležitý list z pohľadu fyziky i holografie,“ povedal Bobby Livingstone, výkonný viceprezident aukčného domu RR Auction. Livingstone túto Einsteinovu rovnicu označil za „najslávnejšiu na svete“.

Rovnica vyjadruje, že energia sa rovná násobku času a druhej mocniny rýchlosti svetla (E=mc2). List adresovaný poľsko-americkému fyzikovi Ludwikovi Silbersteinovi pochádza z októbra 1946 a bol súčasťou osobného archívu tohto vedca. Silberstein bol známy ako kritik a oponent niektorých Einsteinových teórií, píše AP.

Archivári z Einstein Papers Project (EPP) na Kalifornskom technologickom inštitúte (Caltech) a Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme (HUJI) podľa AP uviedli, že existujú už len tri ďalšie známe záznamy tejto rovnice, ktoré Einstein ručne napísal.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú