Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovenská verejnoprávna televízia prekvapuje. Po tom, ako ku koncu roka 2019 začala okrem Jednotky a Dvojky RTVS vysielať aj Trojka plná retro obsau, starých archívnych filmov a pôvodných relácií ešte z časov STV, sa teraz vysielanie rozšíri o ďalší, už štvrtý okruh.

Namiesto „Štvorky“ však kanál ponesie názov RTVS Šport. Pôvodne sa o ňom rozprávalo už pred dlhými mesiacmi, no v poslednom čase tieto šumy takmer úplne utíchli. Podľa portálu SatelitnáTV má pritom RTVS Šport licenciu už od apríla 2020. Ostrý štart ale príde až teraz, presne 20. decembra, píše web RTVS.

Obsah vysielania bude jasný, majú ho tvoriť priame prenosy a športové spravodajstvo. Tie doplnia archívne programy, ale aj magazíny o zdravom zdravotnom štýle a dokumenty o známych slovenských športovcoch.

Program RTVS Šport začne v spomínaný predvianočný pondelok presne o 17:00 hod besedou a dokumentom Ako sa stavia sen zachytávajúcim samotné prípravy RTVS na štart tohto kanálu. Nasledovať bude niektorý zo zápasov hokejovej Tipos extraligy.

„Ja ako veľký športový fanúšik sa teším, že už počas prvého roku existencie novej športovej televízie prinesieme najvýznamnejšie športové podujatia. Zároveň kľúčovým odkazom, ktorý chce RTVS cez športový okruh tlmočiť širokej verejnosti je, že pohyb a aktívny životný štýl sú základom všetkého,“ hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Treba však pripomenúť, že štart RTVS Šport prichádza v čase, kedy bolo oznámené, že približne polovicu priamych prenosov slovenskej futbalovej reprezentácie prevezme súkromná Sport1 a Sport2. Pred pár týždňami navyše odštartoval aj kanál JOJ Šport, kde by zas divák mal nájsť alpské lyžovanie aj s Petrou Vlhovou. Máme teda priestor na dve domáce športové TV, plus Eurosport či Sport1 a Sport2, ktoré sú bežne v ponuke slovenských operátorov?

O športové stanice sa snaží aj DigiTV (vysiela napríklad anglickú Premier League) a projekt OrangeSport dokonca medzičasom skončil neúspešne.

Zmyslom nového športového televízneho okruhu nie je len prinášať kvalitne remeselne spracované prenosy zo športových podujatí, ale najmä podnietiť všetky vekové a sociálne vrstvy a štruktúry obyvateľstva k pohybu, pretože čím viac sa človek každý deň hýbe, tým väčší predpoklad je, že bude silnejšia aj jeho imunita a zdravie. Zároveň bude mať z nového okruhu osoh aj kompletná komunita divákov RTVS, pretože bude mať každá jedna programová služba ďaleko pevnejšiu a stabilnejšiu programovú štruktúru,“ uzatvára Jaroslav Rezník.

RTVS Šport bude vysielať 24 hodín denne. Na rok 2022 je zazmluvnených 3 600 hodín priamych prenosov (v priemere teda takmer 10 hodín denne).

Bližší výpočet toho, čo prinesie RTVS Šport:

  • Zimnú olympiádu v Pekingu
  • MS v hokeji vo Fínsku
  • MS vo futbale v Katare
  • Svetový pohár v lyžovaní s Petrou Vlhovou
  • Niekoľko cyklistických pretekov s Petrom Saganom
  • Svetový pohár v biatlone so sestrami Fialkovými
  • Tenisovú WTA Tour
  • Futbalovú Európsku a Európsku konferenčnú ligu
  • Ligu národov
  • Hokejovú Tipos extraligu
  • MS do 20 rokov
  • a množstvo ďalších športov ako futsal, hádzanú, volejbal, basketbal, plávanie, gymnastiku

„Som rád, že sa podarilo vyriešiť financovanie spustenia novej programovej služby. Som presvedčený, že má obrovský význam – pre samotný slovenský šport, pre divákov, aby sme ich podnietili k športovaniu a rovnako aj pre televíznu časť RTVS, pretože výraznejší priestor na ostatných programových službách vďaka presunu športových programov dostanú aj národnostné programy, či programy z oblasti kultúry,“ hovorí šéf sekcie športu Matej Hajko.

„Verím, že nová programová služba potvrdí svoju životaschopnosť, čo urýchli stabilizovanie jej financovania na dlhé obdobie. Hľadali sme najskorší možný termín na reštart výrobno-vysielacích a interných procesov, na ktoré sme potrebovali niekoľko týždňov tak, aby diváci RTVS dostali novú vysielaciu službu ako vianočný darček,“ dodáva.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú