Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V rozhovore o testovaní na koronavírus porozpráva Pavol Čekan, ktorý vytvoril kľúčový komponent pre testy na nový koronavírus pochádzajúci zo Slovenska. Ako bude test a prípadná vakcína reagovať, ak vírus zmutuje? Vedecké tímy vravia, že odpoveď je v samotnom víruse. Ideálne je, aby sa testovalo minimálne 5000 podozrivých denne, Slovensko je ale podľa Pavla Čekana na správnej ceste

Vytvorili kľúčový komponent pre testy na nový koronavírus pochádzajúci zo Slovenska. Za firmou Multiple DX stojí tím Pavla Čekana. Multiple DX je biomedicínska firma, ktorá sa zaoberá liečbou rakoviny pomocou personalizovanej diagnostiky.

Teraz sa Multiple DX spája s krízovým štábom a začne vyrábať prvé slovenské testy na nový koronavírus, ktoré síce nebudú úplne len zo Slovenska, keďže jeden „komponent“ testu vyrobia v zahranicí, viac exkluzívnych detailov o teste TU. Chce ich vyrobiť približne 100-tisíc a zaplatí ich ďalšia slovenská spoločnosť ESET.

Zabrdli sme aj do témy konšpirácií a Pavol Čekan všetkým, ktorí im veria, odkazuje jednu zásadnú vec. Ako sme na tom s testovaním na Slovensku a kedy by sme mohli očakávať vakcínu? Slovenský biochemik však zároveň aj varuje pred nedbanlivosťou z rýchleho dodania. Následky môžu byť katastrofické. Viac v podcaste nižšie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú