Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Robotický pes od Boston Dynamics predstavuje vrchol inžinierstva tejto americkej spoločnosti. Unikátny robot sa už dostal do komerčnej prevádzky  a okrem iného ho využíva aj armáda. Pri cvičení francúzskych vojakov však Spot príliš nezapôsobil. Ako informuje portál The Verge, došla mu „šťava“ a robota tak museli nosiť na rukách.

Ak už je pri nejakej vojenskej misii nasadený robot, autonómne vozidlo či iný elektronický pomocník, očakáva sa od neho, že vojakom skôr pomôže, než im bude pri ich misii na obtiaž. Pokročilý robotický pes Spot, ktorého francúzska armáda využíva ako prieskumníka, dokáže zdolávať aj náročný terén v podobe schodov, a teda je veľmi vhodný pri zásahoch v budovách.

Práve takéto cvičenie nedávno prebiehalo a zúčastnil sa ho aj robot od Boston Dynamics, no príliš veľký dojem neurobil. Došla mu totiž batéria a ako sa ukazuje na fotografii portálu OuestFrance, vojaci ho museli nosiť na rukách.

Paradoxom je, že viceprezident Boston Dynamics, Michael Perry, a v podstate aj celá spoločnosť ani len netušila, že francúzska armáda využíva ich robota pri cvičeniach a v budúcnosti teda aj pri reálnych zásahoch, píše Futurism. Kódex Boston Dynamics totiž hovorí, že ich roboty sa nesmú nijakým spôsobom používať proti ľuďom. V prípade armády je to však podľa neho „zrejme“ v poriadku.

Zdroj: TheVerge, OusetFrance, Futurism

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú