Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Británia chce ísť pre celú Európu príkladom a predaj áut s čisto spaľovacími motormi tam podľa plánov premiéra už o pár rokov úplne skončí. Ako informuje portál FinancialTimes, po roku 2030 bude možné v Británii kúpiť iba elektromobil alebo hybrid.

Premiér Boris Johnson tak posúva svoje plány ešte o päť rokov skôr, vo februári totiž vyhlásil, že auto s čisto so spaľovacím motorom si už v Británii nekúpiš po roku 2035. Ako informuje portál Mirror, rok 2035 bude po novom znamenať stopku pre plug-in hybridy. Po tomto roku si budú môcť Briti kúpiť už iba čisto elektrické autá.

Ako informuje portál TheGuardian, Johnson chce týmito vyhláseniami podnietiť Britov k zvýšenému záujmu o elektromobily, aktuálny podiel elektrických áut spomedzi všetkých nových predaných vozidiel v Británii za uplynulý mesiac je na úrovni 7 %.

Naopak až 73,6 % predaných áut v tomto roku malo výhradne spaľovací motor a „čisté“ elektromobily tvoria tohtoročné predaje na úrovni 5,5 %. Rozhodnutie o zákaze predaja áut so spaľovacími motormi má byť okrem iného súčasťou 10-bodového plánu, vďaka ktorému sa chce Británia stať do roku 2050 maximálne ekologická.

Zdroj: FinancialTimes, Mirror, TheGuardian

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú