Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizované: Portál DSL.sk upozornil na ďalšie zakopnutie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, ktoré vedie Veronika Remišová (Za ľudí). Z tej sa pritom IT odborníci aj bežní Slováci smiali len nedávno, kedy na svojich sociálnych sieťach zverejnila fotografiu počítača, na ktorom boli nalepené prístupové heslá priamo pod monitorom, čo odporuje akýmkoľvek zásadám bezpečnosti a online gramotnosti.

Remišová sa vtedy ponáhľala s vysvetlením, že ide o zdieľaný počítač v rámci ministerstva, ktorý je používaný len výhradne na videokonferencie. Na pováženie je však aj jej tvrdenie, podľa ktorého sa prístupové heslá do zariadenia následne resetujú, no tie dva roky staré (a teda vraj neaktuálne), ktoré videl celý slovenský internet, sa nikto neunúval odlepiť.

TASR - Dano Veselský, Facebook / Zomri

DSL.sk teraz píše o 70-miliónovom projekte, v rámci ktorého ministerstvo Veroniky Remišovej slovenským seniorom rozdáva tablety, aby tak zlepšilo ich digitálnu gramotnosť (bohužiaľ nevieme, či školia aj prácu s heslami).

Ako sa ukázalo, minimálne niektoré z rozdávaných tabletov sú od spoločnosti Huawei, pričom síce používajú operačný systém Android, no podľa čitateľa, ktorý portál oslovil, nedisponujú službami Google Play a teda neponúkajú najpoužívanejší obchod s Android aplikáciami.

Vo svete smartfónov pritom ide o o známu kauzu ešte z čias prezidentovania Donalda Trumpa, ktorý na čínsky Huawei uvalil sankcie a zakázal domácim firmám (a teda aj Googlu) s ním spolupracovať. Huawei v novších zariadeniach ponúka vlastný obchod AppGalery a hoci teoreticky umožňuje nainštalovať a spojazdniť väčšinu Android aplikácií, dokážeš to len cez iné zdroje, čo bez diskusie nie je vhodné riešenie pre seniorov a menej technicky skúsených používateľov.

Remišovej tablety bez Remišovej aplikácií

Huawei tablety a smartfóny však niektoré aplikácie nepodporujú vôbec – vďaka absencii Google služieb robí problémy napríklad YouTube, platby cez Google Pay alebo Google Disk – a čo je najväčší bizár, očividne nefunguje ani nová štátna aplikácia Slovensko v mobile, ktorá by v budúcnosti mala nahradiť kontroverzný portál Slovensko.sk, no zatiaľ umožňuje aspoň prihlásenie sa na akomkoľvek počítači aj bez pripájania čítačky občianskych preukazov.

Tú nájdeš len v Google Play a App Store, v Huawei AppGalery nie je.

Google Play

Štát tak seniorom rozdáva tablety, na ktorých nejdú jeho vlastné aplikácie, ktoré sú prakticky nevyhnutné na riešenie bežných životných situácií.

Na pováženie je aj skutočnosť, že ministerstvo školí prácu na tabletoch, ktorých operačný systém (presnejšie okresaný Android s bez podpory Google Play) tvorí absolútnu menšinu zariadení na trhu a jeho trhový podiel je oveľa menší ako v prípade klasického Androidu (ostatných výrobcov) alebo iOS.

Kontroverzné obstarávanie

DSL.sk pripomína aj fakt, že Ministerstvo informatizácie nikdy nezverejnilo, aké zariadenia vôbec pre seniorov nakúpilo. Nevieme teda, či nakúpilo iba zariadenia od firmy Huawei, alebo rôzne značky, prípadne aké sú vôbec technické parametre a cena jedného tabletu.

Pôvodný článok z 13. mája 2022:

V správe sú materiály TASR. 

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Veroniky Remišovej (Za ľudí) bude slovenským seniorom rozdávať tablety. Sľubuje si od toho najmä zlepšenie ich digitálnych znalostí a na celý projekt plánuje minúť takmer 70 miliónov eur, informuje TASR. Použijú na to peniaze z európskeho Plánu obnovy a odolnosti.

Tablet dostanú len tí, ktorí kurz dokončia

„Nielenže vyškolíme a zlepšíme digitálne zručnosti vyše 172 000 seniorov, ale úspešným absolventom školení odovzdáme aj nakonfigurované a prispôsobené tablety, ktoré budú pre nich vstupnou bránou do online sveta,“ priblížila Remišová. Projekt môže starším ľudom pomôcť naučiť sa pracovať s digitálnymi technológiami či online bankovníctvom, ale možno aj znížiť počty Slovákov, ktorí pravidelne naletia podvodníkom na sociálnych sieťach a veria hoaxom.

Školenia totiž budú mať jednotnú metodiku a budú pozostávať zo štyroch hlavných vzdelávacích okruhov – základná práca s digitálnym zariadením, vyhľadávanie informácií, komunikácia online a informačná bezpečnosť. Na projekte v prípravnej fáze spolupracuje ministerstvo s Jednotou dôchodcov Slovenska a vysokými školami.

Už toto leto, až polovica nemá žiadnu elektroniku

„Finišujeme s prípravnou fázou a do konca júna počítame s vyškolením prvých tisíc seniorov,“ avizovala Remišová. O detailoch bude ministerstvo informovať v najbližších týždňoch. Ministerstvo si dalo vypracovať kvantitatívny prieskum na vzorke takmer 600 respondentov, z ktorého vyplynulo, že 41 % slovenských seniorov vo veku 65 – 88 rokov nevlastní žiadne digitálne zariadenie – počítač, smartfón ani tablet. Aj preto ich zrejme poteší možnosť si jeden z tabletov nechať, hoci nie je jasné, o aké zariadenie presne pôjde.

Slovenskí seniori digitálne zariadenia používajú najčastejšie na vyhľadávanie informácií na internete, videohovory, posielanie e-mailov alebo čítanie online médií. Len menej ako 15 % ich používa digitálne zariadenia na náročnejšie úlohy, ako napríklad internetbanking, online nakupovanie či komunikáciu s úradmi, cituje z prieskumu TASR.

Prieskum ukázal, že seniori príliš nedôverujú mediálnemu obsahu – tretina opýtaných (33 %) nevie definovať, ktoré médium je dôveryhodné, resp. nedôveruje žiadnemu. Každý piaty respondent sa nikdy nestretol s pojmom dezinformácia alebo hoax.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že seniori vnímajú digitálne technológie pozitívne. Až 97 % z tých, ktorí vlastnia takéto zariadenie, potvrdilo, že technológie považujú za dôležitú súčasť moderného života. Vyše 90 % súhlasí s názorom, že by im digitálne technológie uľahčili kontakt s blízkymi a každodenný život. Sedem z desiatich seniorov má záujem rozvíjať svoje digitálne zručnosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú