V článku sú materiály TASR.

Fontech už na prípady phishingu a podvodov v súvislosti s inzertnými portálmi a falošným webom slovenskej Pošty upozorňoval viackrát. Napriek tomu sa stále nájdu osoby, ktoré na tento pomerne jednoducho rozpoznateľný podvod naletia.

Polícia teraz informovala o aktuálnom prípade z Humenného, o ktorom TASR informoval vedúci oddelenia komunikácie a prevencie prešovského krajského policajného riaditeľstva Daniel Džobanik.

Znova tá istá schéma

Ženu, ktorá ponúkala na predaj mobilný telefón za 150 eur, kontaktoval prostredníctvom mobilnej aplikácie neznámy páchateľ s tým, že za telefón zaplatí prostredníctvom Slovenskej pošty. Následne zaslal predávajúcej internetový odkaz, po rozliknutí ktorého presmerovalo poškodenú na stránku, ktorá sa výzorom javila ako stránka Slovenskej pošty.

Podvodníci sa na inzeráty ozývajú napríklad cez Messenger alebo WhatsApp. Ponúknu dokonca, že za tovar zaplatia vopred, no tu už by ti mali blikať všetky varovné kontrolky – nevypýtajú si totiž číslo účtu, na ktoré by teoreticky mali poslať peniaze, ale číslo tvojej platobnej karty (ktorá sa v na Slovensku v 99 % prípadoch používa len na platenie, nie prijímanie hotovosti).

Miroslav / Fontech

Pošlú ti odkaz na web, ktorý je sfalšovaný a zadané čísla či CVC kód karty pošlú priamo podvodníkovi, ktorý tak s kartou môže urobiť čokoľvek, akoby bola jeho vlastná, presne tak, ako to v inom prípade zdokumentoval čitateľ Fontech.

„V presvedčení, že ide o riadnu stránku Slovenskej pošty, na tejto zadala údaje platobnej karty. Po ich zadaní boli neoprávnene uskutočnené dve platby, respektíve prevod finančných prostriedkov na doposiaľ presne nezistený účet v celkovej sume 300 eur,“ doplnil Džobanik.

Stále tie isté pravidlá

Link, ktorý podvodník žene poslal, mal takmer určite čudný tvar, napríklad v tvare „posta-sk.com“ a mohol obsahovať aj gramatické chyby, ktoré by napovedali, že niečo nesedí. A hlavne, naša Pošta žiadnu podobnú služby posielania hotovosti na kartu neponúka, ani nikdy neponúkala.

Prípadom za zaoberá humenský vyšetrovateľ, ktorý začal trestné stíhanie pre prečin neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku a prečin podvodu. Polícia v tejto súvislosti verejnosti odporúča s maximálnou opatrnosťou overovať stránky, kde sa zadávajú údaje z platobných kariet, overovať platobné brány, na ktoré sa pri platbách zadávajú údaje z platobných kariet a údaje z kariet zadávať len u overených obchodníkov. Dôležité je tiež nezasielať bezpečnostné kódy z banky cudzí osobám.

Polícia radí v takýchto prípadoch uprednostniť osobnú platbu a prevzatie tovaru.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú