Americká spoločnosť SpaceX dnes v noci vyniesla na obežnú dráhu vesmírne lietadlo X-37B, ktoré je jedným z najdôležitejších zariadení armády Spojených štátov. Ako upozorňuje portál SpaceNews, pre X-37B ide celkovo už o ôsmu misiu, pričom doteraz boli všetky rekordné a líšiť sa zrejme nebude ani táto, nesúca označenie USSF-52.

Zatiaľ najsilnejšia raketa

Vesmírne lietadlo X-37B môže vo vesmíre stráviť aj niekoľko rokov a to obzvlášť tentoraz, keďže ho firma SpaceX vyniesla na orbitu pomocou rakety Falcon Heavy – doteraz najsilnejšej, na akej toto jedinečné zariadenie podobné raketoplánu letelo.

Pre SpaceX navyše išlo už o 97. štart do vesmíru v tomto roku a tak ako sa už podarilo viackrát, bočné prídavné nosiče oba pristáli naspäť na Zemi. Po ich pristátí však tentoraz SpaceX vo vysielaní nepokračoval, keďže aj keď verejnosť o misii vie, jej detaily sú utajené a nie je možné vysielať zábery z druhého stupňa.

X-37B v minulosti letel 5-krát na raketách Atlas V spoločnosti United Launch Alliance a raz na rakete Falcon 9. Kontrakt na vynesenie misie USSF-52 pomocou Falcon Heavy získal SpaceX ešte v roku 2018. X-37B nesie okrem iného viacero vedeckých experimentov a to vrátane semienok NASA či ďalšej družice, ktorú vesmírne lietadlo vypustí.

Podobne tak nedávno vypustila pomocou vlastného vesmírneho lietadla družice aj Čína. Nie je jasné, o aké objekty vlastne ide a aká je ich úloha a očakáva sa, že bude v blízkej dobe možné zachytiť aj zaujímavejšie prenosy signálu.

Objekty totiž boli umiestnené na rôzne obežné dráhy a má dôjsť k viacerým blízkym stretom, pri ktorých si môžu odovzdávať informácie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú