V správe boli použité materiály TASR.

Európska komisia plánuje výrazne zjednodušiť cestovanie v rámci Schengenského priestoru zavedením digitálnych cestovných preukazov, ktoré budú dostupné prostredníctvom aplikácie s názvom „Digitálna aplikácia EÚ pre cestovanie.“ Tento krok by mal výrazne zrýchliť hraničné kontroly, zabezpečiť hladký priebeh a zároveň udržať vysoký štandard bezpečnosti.

Ako to má fungovať? Nový systém by umožnil cestujúcim vytvoriť si digitálnu verziu svojich cestovných dokladov – teda pasu alebo občianskeho preukazu – priamo v mobilnej aplikácii. Údaje by zahŕňali tie isté informácie, ktoré sa nachádzajú na čipe fyzického dokladu, vrátane zobrazenia tváre, avšak bez odtlačkov prstov. A to najlepšie? Všetko bude bezplatné a dobrovoľné.

Prečo je tento krok taký dôležitý? V roku 2023 prekročilo vonkajšie hranice EÚ približne 600 miliónov ľudí, čo je obrovské číslo. Súčasné fyzické kontroly na hraniciach sa môžu oneskoriť a spôsobiť nepríjemnosti, no digitálne riešenie by to malo zjednodušiť. Pred cestou by si človek mohol jednoducho nechať svoj digitálny pas alebo občiansky preukaz predbežne overiť, čím by sa skrátil čas na samotných hraničných priechodoch.

Jednou z veľkých výhod tejto aplikácie bude aj možnosť odhalenia potenciálnych zločincov alebo prevádzačov už pred ich príchodom na hranice. Navyše, aplikácia by mala fungovať na celej úrovni EÚ, čo znamená, že si môžeš uložiť svoje cestovné doklady do telefónu bez ohľadu na to, z ktorej členskej krajiny si. Samozrejme, tento systém nebude povinný, takže ak si stále priaznivcom klasických „papierových“ dokladov, nič sa pre teba nezmení.

Pixabay

Digitálna verzia cestovného dokladu bude navyše výhodná aj pri sťahovaní sa do inej krajiny EÚ, kde ju budeš môcť použiť na registráciu u vnútroštátnych orgánov alebo pri prístupe k rôznym systémom elektronickej identifikácie. Je to veľký krok vpred, ktorý môže uľahčiť cestovanie a aj fungovanie v rámci EÚ.

A kedy to všetko začne? Podľa plánov by aplikácia mala byť spustená do roku 2030, a pred jej použitím si samozrejme budú musieť používatelia dať súhlas so spracovaním svojich osobných údajov.

Táto inovácia je súčasťou širšieho úsilia EÚ o digitalizáciu a modernizáciu rôznych procesov, pričom bezpečnosť a ochrana údajov zostávajú na prvom mieste. Európsky parlament a Rada EÚ ešte musia návrh EK schváliť, takže nás čaká niekoľko rokov príprav.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú