Predaj osobných áut v Číne v máji 2024 medziročne klesol, už druhý mesiac po sebe, keďže na najväčšom svetovom automobilovom trhu sa udomácňuje spomalenie dopytu. V medzimesačnom porovnaní sa však predaj zvýšil. Ukázali to v utorok údaje čínskeho združenia výrobcov osobných automobilov (CPCA). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa predbežnej správy CPCA sa predaj nových osobných áut v Číne v máji 2024 znížil medziročne o 2,2 % na 1,72 milióna kusov po aprílovom poklese o 5,8 %.

V medzimesačnom porovnaní májový predaj vzrástol o 11,1 %.

Takzvané nové energetické vozidlá (NEV), vrátane čisto elektrických aj plug-in hybridov, tvorili v máji 46,7 % z celkového predaja áut, čo je čerstvé mesačné maximum.

Rast predaja elektrických vozidiel sa v máji zrýchlil na 27,4 % z 12,1 % v apríli, zatiaľ čo predaj plug-in hybridov stúpol o 61,1 % po zvýšení o 64,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

Združenie uviedlo, že pokles celkového predaja osobných áut minulý mesiac súvisel tiež s problémami s lodnou dopravou v Červenom mori.

Za prvých päť mesiacov roka sa predaj osobných áut v Číne zvýšil o 5,3 % na 8,15 milióna kusov.

Z údajov združenia ďalej vyplýva, že celkový vývoz áut, ktorý je čoraz dôležitejším zdrojom rastu čínskych automobiliek v dôsledku spomaľujúceho sa domáceho dopytu, klesol z aprílového rekordu uprostred vyšetrovania dotácií pre čínskych výrobcov v Európskej únii (EÚ).

Konkrétne, vývoz osobných vozidiel klesol podľa údajov CPCA v máji o 9 % oproti predchádzajúcemu mesiacu na 378.000 kusov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú