Ruský automobilový trh sa v minulom roku, ktorý ovplyvnila predovšetkým vojna, prepadol takmer o 60 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Predaj nových áut v Rusku v roku 2022 klesol o 59 % na 626 300 kusov. Podľa tlačovej agentúry Interfax to v pondelok uviedla poradenská firma Avtostat, ktorá sa špecializuje na ruský automobilový trh. Väčšina predaných vozidiel boli ruské alebo čínske modely, keďže západné automobilky po začatí ruskej útočnej vojny proti Ukrajine zastavili v krajine produkciu.

V Rusku pred vojnou pôsobili aj nemecké automobilky Volkswagen, BMW a Mercedes. Továreň Mercedesu v Moskovskej oblasti bola slávnostne otvorená len v roku 2019 za prítomnosti prezidenta Vladimira Putina. Všetky tri koncerny zatvorili svoje ruské závody.

Ruský automobilový trh sa v porovnaní so svojím vrcholom pred 15 rokmi výrazne scvrkol. V roku 2008 sa v Rusku predali takmer 3 milióny vozidiel. V tom čase sa špekulovalo, že Rusko vystrieda Nemecko na pozícii najväčšieho európskeho automobilového trhu.

Medzinárodná finančná kríza a neskôr sankcie, ktoré nasledovali po anexii Krymu, tento vývoj zvrátili. Ruský automobilový trh v posledných rokoch poznačili predovšetkým krízy. Pokles na len o niečo viac ako 600 000 vozidiel znamená najnižší predaj za posledné desaťročia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú