Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Predaj nových automobilov v Číne v júni klesol. Pod tento výsledok sa podpísalo aj obmedzenie dodávok pre nedostatok čipov, ktorý zasiahol výrobcov automobilov na celom svete vrátane čínskych. Ukázali to v piatok údaje čínskeho združenia výrobcov áut (CAAM).

Podľa CAAM sa celkový predaj vozidiel v Číne, na najväčšom automobilovom trhu na svete, v júni oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka znížil o 12,4 % na 2,02 milióna kusov. Predaj osobných automobilov pritom v júni klesol o 5,1 % na 1,58 milióna vozidiel. Za celý 1. polrok sa v krajine predalo 12,89 milióna vozidiel, čo bolo o 25,6 % viac ako pred rokom.

Predaj tzv. nových energetických vozidiel (NEV), kam okrem elektromobilov patria aj hybridné autá a vozidlá na vodíkové palivové články, si v júni udržal svoju silnú dynamiku a vyskočil o 139,3 % na 256.000 kusov.

Výrobcovia NEV, ako sú Nio, Xpeng a BYD, rozširujú čínske výrobné kapacity vďaka vládnej podpore predaja ekologickejších áut na zníženie emisií. Spoločnosť Tesla v júni predala 33.155 elektromobilov vyrobených v Číne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú