Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Turecká polícia zadržala 62 ľudí v rámci vyšetrovania podvodu týkajúceho sa platformy pre obchodovanie s kryptomenami. Štátna tlačová agentúra Anadolu informovala, že prokurátori vydali zatykače na ďalších 16 ľudí v spojitosti s platformou Thodex. Spomenuté zadržania sa odohrali v ôsmich provinciách.

Istanbulská prokuratúra vo štvrtok informovala, že vyšetruje Thodex po sťažnostiach od používateľov, ktorí sa nemohli dostať k svojmu majetku. Predpokladá sa, že to zasiahlo zhruba 391-tisíc investorov a investície v odhadovanej hodnote dve miliardy dolárov.

Majiteľ Thodexu Faruk Fatih Ozer vo vyhlásení na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter obvinenia poprel a uviedol, že jeho spoločnosť je cieľom očierňovacej kampane. Thodex podľa jeho slov dočasne zastavil obchodovanie po tom, ako účty vykazovali nezvyčajnú aktivitu v dôsledku kybernetického útoku. Tvrdenia, že peniaze zmizli, sú podľa Ozera nepravdivé.

Ministerstvo spravodlivosti sa podľa Anadolu usiluje o vydanie Ozera z Albánska. Turecké médiá informovali, že podnikateľ tento týždeň odišiel z Turecka. Ozer túto informáciu potvrdil s tým, že vycestoval na stretnutia so zahraničnými investormi.

Minulý týždeň turecká centrálna banka zakázala používanie kryptomien pri platbách za tovary a služby, pretože predstavujú „nezmeniteľné“ riziká. Rozhodnutie centrálnej banky prišlo v čase, ako sa mnoho ľudí v Turecku obrátilo na kryptomeny, aby ochránili svoje úspory pred rastúcou infláciou a prepadom tureckej líry.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú