Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výboru pre priemysel, výskum a energetiku v pondelok v Bruseli schválil finálnu podobu nových pravidiel takzvaného voľného roamingu v EÚ. Informoval o tom slovenský europoslanec Robert Hajšel, tieňový spravodajca EP pre túto záležitosť.

Hajšel, ktorý je hlavným vyjednávačom za frakciu socialistov a demokratov (S&D), v tejto súvislosti spresnil, že už ani Slováci sa v „európskom zahraničí“ pri využívaní roamingu nebudú stretávať s akoukoľvek diskrimináciou a obmedzeniami, ako to bolo doteraz.

„Keďže v rámci EÚ máme vnútorný trh a roaming je pre našich občanov jedným z najoceňovanejších benefitov členstva v Únii, využívať mobilné služby vrátane čerpania dát za domáce ceny v celej Únii bez obmedzení by malo byť samozrejmosťou,“ opísal Hajšel. Pripomenul, že počas vyjednávaní vo výbore nástojil na zabezpečení rovnakej kvality služieb v rámci celého eurobloku.

Upozornil, že okrem predĺženia tzv. voľného roamingu trval aj na uplatnení princípu rovnakej kvality služieb, bezplatnom sprístupnení núdzových liniek a odstránení akejkoľvek formy diskriminácie, s ktorou sa aj Slováci stretávajú, keď cestujú po iných členských štátoch EÚ.

„Som rád, že sa nám podarilo otvoriť diskusiu o rozšírení roamingu pre tretie krajiny, napríklad vo vzťahu so susednou Ukrajinou alebo so Srbskom, odkiaľ k nám prichádzajú za prácou tisíce osôb,“ dodal poslanec. Osobitne však ocenil, že sa mu podarilo presadiť veľmi jasné znenie paragrafu zakazujúceho uplatňovanie horšej kvality pripojenia pre užívateľov roamingu v porovnaní s domácimi klientmi.

Podľa neho treba postupne zrušiť aj zásadu tzv. korektného využívania roamingu, ktorá umožňovala operátorom trestať ľudí fungujúcich napríklad z pracovných dôvodov viac v zahraničí ako doma. „Zbytočne hovoríme o výhodách členstva v Únii a voľnom pohybe či vnútornom trhu, keď tolerujeme astronomickými sumami trestať nie podvodníkov, ale osoby pohybujúce sa mimo svojho materského štátu, ale stále v rámci EÚ,“ odkázal Hajšel.

Občania EÚ od roku 2017 majú možnosť využívať roaming za domáce ceny (RLAH), čo však skončí v júni 2022. Pripravovaná revízia smernice upravuje pravidlá na najbližších 10 rokov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú