Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V Česku vznikla celkom zaujímavá myšlienka. Hlavné mesto Praha by chcelo využívať družicu, ktorá mu dokáže poskytnúť množstvo cenných dát, píše český Denník N. Niektoré z nich súvisia so smogom, niektoré s dopravou a niektoré pre zmenu s počasím.

Potenciálna cenovka nákupu vesmírnej techniky sa pohybuje od 15 do 20 miliónov českých korún, čo je zhruba 600 až 800 000 €. Finálne rozhodnutie však ešte stále nepadlo. Za informáciou stojí český poslanec Vít Šimral, ktorý je súčasťou politickej strany Piráti.

„U niektorých ľudí vznikol nápad a myšlienka, že by sme potrebovali lepšie dáta, čo sa týka mobility a ďalších vecí, ktoré sa dajú z družice sledovať. Preto vznikla otázka, či by nebolo vhodné spolu s niektorými ďalšími subjektami zaobstarať si družicu,“ uviedol podľa českého spravodajského webu Denník N spomínaný poslanec.

Praha môže nadobudnuté dáta využiť na zlepšenie svojej prevádzky. S pomocou družice by napríklad vedela s lepšou presnosťou určiť, kedy prídu silné dažde, sucho alebo kde vznikne dopravná zápcha. Rovnako bude mať pod palcom aj úroveň smogu, vďaka čomu potom dokáže navrhovať efektívnejšie preventívne či nápravné opatrenia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú