Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Asociácia poskytovateľov internetových služieb vo Veľkej Británii(ISPA) nominovala Mozillu na tohtoročné ocenenie „Internet Villain“, pretože plánuje podporovať protokol DNS-over-HTTPS (DoH) vo Firefoxe, píše Techcrunch.

Podľa asociácie to umožní používateľom obísť obmedzenia stránok vo Veľkej Británii, čo ohrozuje bezpečnostné normy britského internetu. Prichádza to potom, čo Mozilla na konci minulého roka uviedla, že plánuje testovať DNS-over-HTTPS protokol na určitej skupine používateľov.

Pri každej návšteve webovej stránky sa dopyt DNS(preklad názvov domén), ktorý konvertuje webovú adresu na IP adresu, zvyčajne nezašifruje. Pri aktívnom DNS-over-HTTPS protokole sa však dopyt zašifruje tiež, a chráni tak používateľa proti útokom typu man-in-the-middle, čo útočníkom umožňuje zachytiť dopyt a presmerovať obete na nebezpečnú stránku.

Vedľajším efektom DoH protokolu je však to, že každá aplikácia potom kontroluje svoje DNS, a môže hardwarovo prepojiť zoznam DNS-over-HTTPS serverov vo svojich nastaveniach, a nemusí byť závislá na predvolenom DNS serveri v operačnom systéme, ktorý nemusí byť s DoH protokolmi kompatibilný, píše ZDNet.

Zdroj: Techcrunch, ZDNet

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú