Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zákroky policajných jednotiek vedia byť v istých prípadoch razantné a dokonca dokážu pobúriť celý svet. To však nie je prípadom policajného seržanta v Oaklande v Kalifornii, ktorý sa, ako informuje The Verge, pokúsil odvrátiť protestantov hudbou.

29. júna sa v Oaklande konalo dôležité súdne pojednávanie v prípade Stevena Taylora, zavraždeného policajným dôstojníkom Jasonom Fletcherom minulý rok. Pred súdnou sálou sa na podporu rodiny zosnulého zišlo hneď niekoľko ľudí, medzi nimi aj James Burch, jeden z hlavných predstaviteľov asociácie APTP (Anti Police-Terror Project).

Ten pred budovou mával transparentom, na čo ho upozornil seržant. Takmer okamžite po prehodení prvých slov ďalší člen APTP zapol kameru a výmenu názorov začal natáčať.

Následne policajt vybral svoj mobilný telefón, z ktorého pustil skladbu Blank Space od Taylor Swift. Neskôr sa vo videu dozvedáme, že tak učinil preto, aby nenásilne zabránil ďalšiemu šíreniu práve nahrávaného videa.

Prečo práve hudba?

Platformy, kde je možné voľne nahrávanie audiovizuálneho materiálu často sprevádzajú početné pravidlá ochrany osobných údajov. Pokiaľ chceš nahrať video napríklad na YouTube, nemalo by vôbec obsahovať hudbu, na ktorú sa vzťahujú autorské práva.

V prípade, že teda ide o úmyselné púšťanie hudby vlastnenej inou stranou, majiteľ týchto autorských práv si nielenže môže nárokovať zisk z daného videa, ale rovno požiadať o jeho blokovanie. Práve o druhé spomínané riešenie išlo policajtovi.

NEPREHLIADNI
Google sa vzoprel Microsoftu. Skomplikoval fungovanie Android aplikácií vo Windows 11

YouTube v roku 2019 predstavil dodatočné pravidlo k hudobným autorským právam, ktoré by malo odrádzať majiteľov autorských práv od nárokovania takmer každého videa s ich hudbou. Ide o neúmyselné videá, kde tvorca daného obsahu nedokáže ovplyvniť hudbu v natáčanom klipe.

Prípad policajného dôstojníka verzus člena hnutia však takýmto prípadom nie je, keďže druhá spomínaná strana o pustenej hudbe vedela a natáčanie aj tak nezastavila. Video zatiaľ na YouTube je, takže produkčná spoločnosť, v prípade Taylor Swift ide aktuálne o Universal Music, si zatiaľ práva na video nenárokovala.

Zdroje: The Verge, YouTube

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú