V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Počet pracovníkov vo výskume na Slovensku zaznamenal za posledné roky významný nárast. Od roku 2004 do roku 2022 stúpol počet vedeckých a výskumných pracovníkov o takmer 63 %. To predstavuje až 23 344 osôb. Tento rast je do veľkej miery spôsobený zvyšovaním výskumných kapacít v súkromných firmách, kde došlo k nárastu až o 260 %. Tieto údaje zverejnila Slovenská akadémia vied (SAV).

Podľa Jaroslava Vokouna z Ekonomického ústavu SAV má podnikateľský sektor v oblasti výskumu rastúcu úlohu. Najväčší nárast zaznamenali veľké firmy, najmä z oblasti automobilového priemyslu. Bratislavský kraj dominuje v počte výskumných pracovníkov, no jedným z problémov je nízka miera spolupráce medzi výskumnými organizáciami a súkromným sektorom.

Minulé nedostatky a súčasné investície

Významný rast výskumných aktivít v súkromnom sektore je dôsledkom toho, že v 90. rokoch boli výskumné kapacity firiem veľmi obmedzené. Vstupom Slovenska do Európskej únie sa však krajina stala zaujímavou destináciou pre zahraničných investorov.  Tí tu postupne začali budovať aj vlastné výskumné tímy.

Najväčšia koncentrácia výskumníkov je v oblasti technických a prírodných vied. Práve tie tvoria až 66,7 % z celkového počtu. To zodpovedá silnej priemyselnej orientácii slovenskej ekonomiky. Spoločenské vedy tvoria 12,2 %, lekárske a farmaceutické vedy majú podiel 8,4 %, a humanitné vedy 8,3 %.

Freepik (Úprava redakcie)

Slovensko zaostáva za priemerom EÚ

Slovensko dosiahlo v tomto roku podľa SAV inovačný index na úrovni 65,1 % európskeho priemeru. Toto číslo nás tak radí medzi slabších inovátorov. Hlavnou prednosťou Slovenska sú však ľudské zdroje, čo predstavuje najsilnejší pilier nášho inovačného systému.

Jednou z výziev, ktorým slovenská veda čelí, je odliv talentovaných výskumníkov do zahraničia. Prieskum z roku 2019 ukázal, že až 82 % respondentov považovalo zahraničné pracovné prostredie za atraktívnejšie ako to slovenské. Tento fenomén priamo ovplyvňuje schopnosť Slovenska udržať špičkových vedcov doma a ďalej rozvíjať svoje výskumné kapacity.

Aj keď počet výskumníkov na Slovensku výrazne vzrástol, krajina stále patrí medzi slabších inovátorov v Európe. Problémy ako nízka spolupráca medzi firmami a vedeckými inštitúciami, či odchody talentov do zahraničia brzdia náš potenciál.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú