Ako informuje portál Science Alert, astronómovia sa podelili o úžasné video z pozorovania kométy Leonard, ktorá sa na našej oblohe zjavila vôbec po prvý raz za 80 000 rokov.

Kométa s priemerom približne jedného kilometra, zložená z ľadu, kameňa a prachu, má momentálne namierené k blízkemu obletu Slnka, ku ktorému dôjde 3. januára a napokon začne opäť opúšťať Slnečnú sústavu na dlhé tisícročia.

Video vyhotovila sonda SOHO (Slnečné a heliosférické observatórium), ktorá je v kozme už od roku 1995. Tá je tiež zodpovedná za špeciálne video, ktoré zachytáva 22 rokov činnosti Slnka a vesmírna agentúra sa oň podelila len nedávno.

Nové video kométy Leonard tiež zachytáva Venušu a Merkúr, ktoré sa nachádzajú v pravej hornej časti. Venuša je pritom tá jasnejšia a pohybuje sa zľava doprava.

Počas pozorovania bol chvost kométy orientovaný približne smerom k sonde, preto nie je na videu viditeľný. Najbližšie k Zemi sa kométa Leonard nachádzala 12. decembra, vo vzdialenosti asi 34 miliónov kilometrov.

ESA

Nebolo však možné ju sledovať voľným okom tak, ako známu kométu NEOWISE a pre jej pozorovanie ľudia potrebovali aspoň amatérske astronomické vybavenie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú