Keď sa povie slovo server, alebo dátové centrum, väčšina z nás si predstaví miestnosť plnú počítačov, v ktorej je prísne strážená teplota, vlhkosť a do ktorej je všeobecne obmedzený prístup iba pre poverených ľudí. Microsoft však priniesol nové informácie z experimentu, v ktorom takéto dátové centrum ponorili pod hladinu mora, informoval portál TheVerge.

Ak sa ti ponorenie „obrovského počítača“ pod hladinu mora zdá ako šialený a nelogický nápad, si na omyle. Microsoft v roku 2018 v rámci projektu Natick ponoril celé dátové centrum pod vodu na dno mora neďaleko Škótska. Celkovo šlo o 864 serverov s kapacitou 27,6 petabajtov, ktoré boli ponorené 35 metrov hlboko, píše IGN.

Teraz celý kontajner s technikou opäť vytiahli a zistili, že takéto riešenie uloženia dátových centier bude mať v budúcnosti veľký zmysel. Pod hladinou mora sa technici nemusia starať o manažment teploty.

Keďže je kontajner vodotesne uzavretý, nedochádza k tvoreniu vlhkosti, ktorá v pozemných dátových centrách spôsobuje na zariadeniach koróziu. Poruchovosť v tomto prípade predstavovala iba jednu osminu poruchovosti pri bežných centrách na súši.

Umiestnenie v oceáne navyše prináša nové možnosti strategického rozmiestňovania serverov tam, kde je ich treba. Ponorenie cloudových serverov na pobreží krajiny, pre ktorú majú slúžiť, zabezpečí stabilnejšiu dostupnosť a aj lepšie prenosové rýchlosti.

Zdroj: TheVerge, ING

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú