Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Témou tohtoročnej zimy budú stúpajúce ceny energií. Minister hospodárstva Richard Sulík medzitým Slovákom aspoň odkazuje, že nehrozí ich nedostatok, uvádza SITA.

„Môžem všetkých uistiť, že plynu sa na Slovensku nachádza dostatok. Máme dostatok plynu, tak ako to bolo v minulých rokoch,“ zdôraznil Sulík, podľa ktorého plynové zásobníky sú naplnené na zhruba 74 %.

Plyn k nám dodáva spoločnosť Gazprom z Ruska cez Ukrajinu. „Gazprom si plní všetky svoje záväzky,“ dodal.

Elektrinu podľa neho ani dovážať nepotrebujeme: „Slovensko je v elektrine takmer sebestačné. Elektrinu, ktorú potrebujeme, si vyrábame tu doma. Veľké šťastie, že máme už štyri funkčné jadrové bloky,“ podotkol Sulík, podľa ktorého po spustení tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce bude Slovensko vyrábať už viac elektriny ako potrebuje.

Energie však zdražejú

Kríza na trhoch ale spôsobí, že za energie budeme platiť viac ako doteraz. Podľa Sulíka si priemerná slovenská domácnosť budúci rok za elektrinu priplatí 3 až 4 eurá na mesiac.

S plynom to bude o niečo horšie. Domácnosť, ktorá na plyne len varí, si ročne priplatí 6 eur, tá ktorá plynom aj kúri, rovnakých 6 eur navyše zaplatí každý mesiac, píše SITA.

Na nižšiu DPH to nevyzerá

Jednou z možností, ako znížiť dopady drahších cien energií na domácnosti, je zníženie DPH. To by však znamenalo výpadok príjmov zo štátneho rozpočtu.

Minister hospodárstva Richard Sulík by zníženie dane prijal. Neverí však, že sa na tom zhodne koalícia, keďže Ministerstvo financií riadi OĽaNO a Igor Matovič. Ak vládna koalícia nebude súhlasiť so znížením DPH na energie, poslanci SaS v Národnej rade SR za zníženie DPH nebudú hlasovať. Išlo by totiž podľa neho o porušenie koaličnej zmluvy.

Takýto návrh predložili poslanci Hlas-SD. Vďaka nemu by sa dočasne znížila sadzba dane z pridanej hodnoty z 20 na 5 % na služby spojené s elektrinou, plynom, parou a teplou vodou, ich predajom, prenosom, distribúciou a dodávkou. Mimoriadne zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty by podľa návrhu nezaradených poslancov platilo počas roka 2022.

„Minister Sulík dnes ľuďom odkázal, že vláda pre nich nemá žiadnu ochranu proti rastúcim cenám energií. Na rozdiel od bohatých ľudí však zvýšenie cien elektriny a plynu môže byť pre mnohých zásadnou ranou do rodinného rozpočtu. Preto opäť vládnu koalíciu vyzývam, aby podporila návrh na dočasné zníženie DPH na energie, ktorý je už v parlamente,“ povedal líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Hnutie OĽaNO zrejme návrh nezaradených poslancov nepodporí. Podľa predsedu hospodárskeho parlamentného výboru Petra Kremského (OĽaNO), v budúcom roku by sa ceny energií nemali výrazne zvýšiť, keďže sa stanovujú podľa vývoja v prvej polovici roka 2021, keď ešte rast nebol dramatický. „Treba sa preto zamerať na nastavenie cien pre rok 2023 a spôsob, ako zabrániť energetickej chudobe cielenými opatreniami. Plošné zníženie DPH najviac pomôže tým, čo si vyhrievajú obrovské vily a bazény,“ povedal pre portál vEnergetike.sk Kremský.

Hnutie Sme rodina zatiaľ nevie, či zníženie DPH na energie podporí. „K tejto problematike bola založená pracovná skupina, kde sa práve rokuje a každý predkladá nejaké návrhy na riešenie tohto problému. Takže počkáme na nejakú zhodu a to potom podporíme,“ odkázalo portálu vEnergetike.sk tlačové oddelenie hnutia Sme rodina podľa TASR.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú