Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americký manželský pár bol zatknutý pre podozrenie zo špionáže. Ako v nedeľu podľa agentúr AFP a DPA oznámilo americké ministerstvo spravodlivosti, manželia takmer rok predávali tajné plány amerických ponoriek na jadrový pohon agentovi Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), o ktorom sa domnievali, že zastupuje zahraničnú vládu.

Manžel pracoval ako jadrový inžinier pre americké námorníctvo. Vďaka svojmu zamestnaniu mal prístup k tajným údajom o ponorkách na jadrový pohon, ktoré s manželkou predali za kryptomenu v celkovej výške približne 100 000 dolárov.

Prvý súbor s tajnými údajmi poslal muž v apríli 2020 bližšie nešpecifikovanej zahraničnej vláde a požiadal ju, aby ho odovzdala vojenskej tajnej službe. Predstavitelia tejto krajiny však v decembri kontaktovali FBI, ktorého agenti sa s inžinierom skontaktovali a predstavili sa mu ako zástupcovia zahraničnej vlády.

Manželia následne od júna 2021 odovzdali agentovi FBI v utajení tri pamäťové karty s informáciami o jadrových ponorkách triedy Virginia, ktoré stoja približne tri miliardy dolárov za kus a v prevádzke majú byť najmenej do roku 2060. Ukryli ich napríklad v sendviči s arašidovým maslom alebo v balíčku žuvačiek, ktoré nechali na vopred dohodnutých miestach.

V utorok sa uskutoční prvé súdne pojednávanie s manželmi žijúcimi v štáte Západná Virgínia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú