Hygienici Úradu verejného zdravotníctva SR môžu požiadať mobilných operátorov o poskytnutie informácií o ich klientoch, ktorí prichádzajú na Slovensko z epidemiologicky rizikových, tzv. červených krajín a nesplnili si svoju povinnosť sa prihlásiť.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal, ktorého rezort vypracoval novelu zákona o elektronických komunikáciách, je presvedčený, že legislatíva je dostatočne jasná na to, aby mohla byť hygienikmi efektívne využívaná v praxi.

Operátori môžu podľa platnej legislatívy posielať telefónne čísla cestovateľov hygienikom Úradu verejného zdravotníctva SR. Tí môžu odhaliť priestupky navrátilcov pri nedodržaní nariadenej izolácie či karanténnych opatrení po návrate z krajiny, ktorá nie je označená ako epidemiologicky bezpečná. Každému, kto nedodrží karanténne opatrenia, hrozí pokuta až 5 000 eur.

Poslanci začiatkom septembra prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a definitívne novelu schválili v znení, ktoré prezidentka kritizovala. Argumentovala, že môže zasiahnuť do práva na súkromie, nie je dostatočne určitá v pomenovaní účelu jej využitia a otázniky videla aj nad jej vykonateľnosťou. Aj preto sa hlava štátu rozhodla novú legislatívu ani po opätovnom schválení nepodpísať.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú