Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sa nachádzajú materiály SITA aj TASR.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) varoval, že podmienky v Zaporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny sú čoraz viac nestabilnejšie a je nutné okolo nej okamžite zriadiť bezpečnostnú zónu.

Rafael Mariano Grossi v piatkovom vyhlásení poukázal na to, že je malá pravdepodobnosť obnovenia spoľahlivého elektrického vedenia elektrárne mimo lokality a jej ukrajinský prevádzkovateľ zvažuje odstavenie jediného zostávajúceho prevádzkovaného reaktora. To by umožnilo elektrárni poskytovať elektrinu pre kľúčovo dôležité funkcie jadrovej bezpečnosti za pomoci núdzových dieselových generátorov.

Je to neudržateľná situácia a stáva sa čoraz neistejšou. Elektráreň nemá žiadne externé napájanie. A videli sme, že keď sa infraštruktúra opraví, opäť sa poškodí,“ povedal Grossi. Toto je podľa jeho slov úplne neprijateľné.

Grossi znova vyzval na okamžité ukončenie ostreľovania v oblasti a zriadenie bezpečnostnej zóny. „Je to jediný spôsob, ako zabezpečiť, že nebudeme čeliť jadrovej havárii,“ doplnil.

Situácia bola napätá najmä minulý týždeň

Ukrajinské mesto Enerhodar, ktoré je satelitným mestom Zaporižžskej jadrovej elektrárne, sa vo štvrtok 1. septembra podľa ukrajinskej firmy Enerhoatom prevádzkujúcej elektráreň stalo terčom paľby ruských okupačných síl.

Skupina ruských útočných vrtuľníkov operovala nad mestom a zasiahla obytné štvrti. Bezprostredné okolie elektrárne a jadrových reaktorov bolo podľa Enerhoatomu terčom mínometného útoku. Informuje o tom web The Guardian, ktorý však dodáva, že tieto tvrdenia nedokáže nezávisle overiť.

To bránilo v ceste expertom, ktorí mali posúdiť technický stav Záporožskej elektrárne. Napokon sa tam však ešte v ten istý deň stihli dostať. Celú situáciu sme zdokumentovali v samostanej správe.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi medzičasom už odišiel zo Zaporožžskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom.

Vo vyhlásení na komunikačnej platforme Telegram firma uviedla, že Grossi z elektrárne odišiel spolu s väčšinou členov misie MAAE. V elektrárni však zostali piati predstavitelia agentúry, ktorí vykladajú privezené vybavenie.

Došlo aj k odpojeniu od siete

Záporožskú atómovú elektráreň, ktorú od marca okupujú ruské jednotky, 3. septembra opäť odpojili od prenosovej sústavy. Oznámila to v sobotu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

„Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň bola znovu odpojená od poslednej z hlavných línií elektrického vedenia, ale naďalej pokračuje v dodávaní elektriny do siete prostredníctvom záložného vedenia,“ uvádza sa vo vyhlásení MAAE, z ktorého citovala agentúra AFP.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú