Americký maloobchodný reťazec Walmart sa spojí s technologickým gigantom Microsoft v snahe o kúpu amerických operácií videoaplikácie TikTok, ktorú vlastní čínska firma ByteDance. Kúpa by podľa jeho zástupcu Walmartu pomohla rozšíriť jeho operácie.

Microsoft, ktorý začiatkom mesiaca potvrdil, že rokuje s TikTokom o kúpe, sa pre BBC v súvislosti s novými informáciami vyjadril, že v danom momente nemá čo povedať. Americký prezident Donald Trump dal TikToku 90 dní na to, aby predal svoje americké operácie americkej firme inak ju v USA zakážu.

Podľa neho totiž zdieľa dáta používateľov s Pekingom a predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť, čo ByteDance popiera. Vo štvrtok pre dianie okolo aplikácie odstúpil zo svojej funkcie jej výkonný riaditeľ. Kúpa amerických operácií TikToku by podľa viacerých správ mohla vyniesť až 30 miliárd dolárov (v prepočte vyše 25,4 miliardy eur).

O kúpu prejavilo okrem Microsoftu a Walmartu záujem viacero záujemcov, okrem iných aj americký technologický gigant Oracle. TikTok nie je jediná čínska aplikácia, ktorá čelí zákazu a podozreniu zo strany amerických úradov. V ohrození je aj komunikačná aplikácia WeChat.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú