Fantasy značka Pán prsteňov a Hobit sa minulý rok dočkala zmeny vlastníka a po novom práva na sériu vlastní Embracer Group. Švédska skupina práva získala ešte v lete minulého roka, finančné detaily však zostali pred verejnosťou skryté. Teraz sa ukazuje, že lukratívny obchod na Tolkienove diela sa Švédom poriadne vyplatil, fantasy sériu totiž získali za smiešne peniaze, informuje Variety.

Kúpili ju za drobné

Embracer Group vo finančnej správe pre investorov zverejnilo presné detaily odkúpenia práv na diela Pán prsteňov a Hobit. Skupina ich mala získať za 3,5 miliardy švédskych korún, čo je v prepočte asi 395 miliónov dolárov. Hodnota dvojice sérií pritom podľa odborníkov mala siahať až 2 k miliardám dolárov.

Minuloročný obchod sa pre Embracer Group ukazuje ako extrémne výhodný,  švédska skupina získala práva na všetky filmy, seriály, hry, obchodný tovar, stolové hry či atrakcie v zábavných parkoch, ktoré sa týkajú Pána prsteňov alebo Hobita. Jediné, na čo švédski obchodníci nevlastnia práva, sú Tolkienove knihy.

TMDB

Pri pohľade na zverejnené čísla sa pravdepodobne príliš neteší Amazon, ktorý za vysielacie práva na svoj seriál Pán prsteňov: Prstene moci, zaplatil až 250 miliónov dolárov. Možnosti Amazonu sú v tomto prípade navyše striktne obmedzené len na konkrétne udalosti a pri tvorbe diel obchodný gigant zďaleka nemá tak voľnú ruku ako práve Embracer Group.

Švédska skupina si je svojho klenotu dobre vedomá a v najbližších rokoch chystá záplavu noviniek z ikonického univerza. Budú sem patriť filmy, seriály aj videohry. „Musíme využiť Pána prsteňov v čo najväčšej miere a spraviť z neho jednu z najväčších herných značiek na svete,“ hovorí prevádzkový riaditeľ Embracer Group Matthew Karch.

Zmluva navyše umožňuje Embracer Group práva na Pána prsteňov a Hobita licencovať tretím stranám, čoho sa okamžite chytila napríklad spoločnosť Warner Bros. Discovery, ktorá oficiálne pripravuje ďalšie filmy z populárneho fantasy univerza.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú