Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nový mýtny systém s modernou satelitnou technológiou začne v Českej republike fungovať 1. decembra. Využívať ho budú aj cestní dopravcovia zo Slovenska, ktorí si dovtedy tiež musia zaregistrovať svoje automobily nad tri a pol tony a vybaviť ich novými palubnými jednotkami pre výpočet mýta. Spoločnosť Czech Toll, s. r. o., ako nový prevádzkovateľ mýtneho systému v Česku informovala, že za päť týždňov dopravcovia zaregistrovali 122 tisíc automobilov.

Slovenskí dopravcovia v českom mýtnom systéme zaregistrovali zatiaľ zhruba 11 tisíc automobilov (9 % zo všetkých registrovaných), čo je 42 % z predpokladaných 26 tisíc vozidiel (skoro 6 %). Ešte by tak mali najneskôr do konca novembra zaregistrovať 15 tisíc automobilov.

Najviac vozidiel zostáva zaregistrovať z Poľska (94 tisíc) a Českej republiky (70 tisíc). Napríklad z Rumunska treba registrovať ešte 28 tisíc automobilov, z Nemecka 26 tisíc, z Maďarska 16 tisíc, zo Slovenska 15 tisíc, z Litvy 13 tisíc, z Bieloruska 10 tisíc. Najviac vozidiel zaregistrovali dopravcovia z Česka – 58 tisíc (45 % z očakávaného počtu) a z Poľska – 24 tisíc (20 %). Okrem dopravcov zo Slovenska zaregistrovali napríklad Rumuni a Maďari po 7 tisíc automobilov (19 %, resp. 32 %), Litovci a Bielorusi po tritisíc (18 %, resp. 23 %), Nemci dvetisíc vozidiel (8 %).

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú