Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Štvrtá generácia modelu Mazda 3 disponuje chybou v systéme, ktorá môže spôsobiť vážne problémy. Počas jazdy totiž dokáže bezdôvodne aktivovať núdzové brzdenie, píše Engadget.

Vozidlo môže začať bezdôvodne brzdiť

Približne 35 390 nových modelov Mazda 3 v USA postihuje chyba spôsobená nesprávnym naprogramovaním funkcie SBS (inteligentný brzdový systém). Vozidlá tak môžu nesprávne dedekovať objekt v ceste a následne počas jazdy spustiť núdzové brzdenie, uvádza automobilka. Ak sa problém vyskytne, vodič si všimne, že jeho vozidlo začalo náhle brzdiť a spolu s varovným signálom sa na obrazovke objaví výstražná správa.

Niektorí používatelia na Reddite dokonca píšu, že aj napriek možnosti deaktivácie SBS sa pri každom nasledujúcom zapnutí ostatných bezpečnostných systémov opäť aktivuje. Výrobca síce tvrdí, že nemá informácie o žiadnych zraneniach alebo úmrtiach v dôsledku tejto chyby, podľa portálu Autoblog bude na niektorých modeloch potrebné okrem aktualizácie či preprogramovania SBS dokonca vymeniť celý systém. Keďže sa však systém automatického núdzového brzdenia stáva na automobiloch bežnou záležitosťou, Mazda by sa o tento problém mala postarať čo najrýchlejšie.

Zdroj: Engadget, Mazda, Autoblog

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú