Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zrejme každého majiteľa výkonného počítača s poriadnou grafikou, alebo aspoň nadšenca do kryptomien, niekedy zaujímala možnosť ich ťaženia. Pomerne dobre známy je však aj fakt, že v posledných rokoch sa už niečo takéto veľmi neoplatí. Za spálenú elektrinu totiž často zaplatíš viac, ako zarobíš.

Portál The Byte teraz dokonca cituje vyjadrenia ľudí z AMD, podľa ktorých ich najnovšie karty ani na ťaženie kryptomien vôbec nie sú stavané.

Nová grafika je dostupná takmer pre každého

Túto tému rozvírila hlavne novinka z posledných dní, ktorú AMD predstavilo na veľtrhu CES 2022.  „Superlacná“ grafika Radeon RX 6500XT totiž má stáť menej než 200 dolárov, no ponúkne napr. 6 nm výrobný proces – teda aj slušný výkon s výrazne nižšou spotrebou energie, veď TDP je len 107 wattov.

„V skutočnosti sme ju optimalizovali hlavne na gaming pre cieľový trh. Vidíte to v spôsobe, akým sme optimalizovali súčiastky. Má vážne dobrý buffer na výborné FPS vo väčšine AAA hier, ale nie je práve atraktívna, ak robíte aktivity blockchainového typu, prípadne ťaženie,“ nechala sa počuť priamo jedna zo šéfiek oddelenia Radeon grafík Laura Smithová.

Zámerný krok pre zvýšenie dostupnosti?

Špekuluje sa, že AMD znížilo ťažobné možnosti karty zámerne, aby kartu urobilo neatraktívnou pre tzv. scalperov – teda spekulantov, ktorí rýchlo vykúpia nedostatočné zásoby (tie stále trpia kvôli čipovej kríze a veľkému dopytu). Následne sa však vrhnú na inzertné portály a svoje úlovky tu ponúkajú aj s 50 či 100 % maržami. Niečo podobné sa stalo Nvidii vlani s jej sériou RTX 3000, ale poznajú to aj záujemcovia o nový Xbox Series X či PlayStation 5.

AMD

PC Gamer dokonca pripomína, že na papieri je karta horšia ako rovnako drahá RX 480 spred šiestich rokov. Nové RDNA 2 jadrá by však v benchmarkoch, samozrejme, mali dopadnúť oveľa lepšie a hoci stará karta takisto ponúkala 4 GB pamäte, išlo o GDDR5, nie GDDR6 čip.

Stará RX 480 ale ponúka priepustnosť pamäte na úrovni 224 GB/s (novinka má len 144 GB/s) a surový výkon klesol z 5.83 TFLOPS na 5.77 TFLOPS.

Samozrejme, nikto nevraví, že nová karta musí byť nevyhnutne rýchlejšia, poteší totiž o tretinu nižšou spotrebou a férové je tiež pripomenúť, že vtedajších 199 dolárov nie je dnešných 199 dolárov, o šesť rokov neskôr. Dnes by, iba vďaka inflácii, stála RX 480 až 230 dolárov. V prípade, že naozaj potrebuješ vyšší výkon, AMD ponúka aj silnejšie karty. Možno si však na ich naskladnenie ešte pár mesiacov počkáš.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú