Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Dnes boli na pôde Kráľovskej švédskej akadémie vied odovzdané Nobelove ceny za chémiu, ktoré získali John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham a Akira Yoshino za výskum lítiovo-iónových batérií.

Po odovzdaní Nobelových cien za fyziológiu alebo medicínu sme sa dnes stali svedkami odovzdania Nobelových cien za fyziku a chémiu. Ocenení vedci John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham a Akira Yoshino si rozdelia 9 miliónov švédskych korún a získajú tiež medailu s podobizňou bohyne prírody Isis a špeciálny diplom.

Prestížne ocenenie vedci získali za výskum a vývoj v oblasti lítiovo-iónových batérií. O ich vytvorenie sa postaral M. Stanley Whittingham a dnes sa nachádzajú takmer vo všetkých aspektoch našich životov. John B. Goodenough sa však zaslúžil o zvýšenie elektrického potenciálu batérie na dvojnásobok a Akira Yoshino prispel k zmene zloženia batérií, čím dosiahol ich vyššiu bezpečnosť a stabilitu. Vďaka výskumu ocenených vedcov by tak nové lítium-iónové batérie mali byť výkonnejšie a hlavne bezpečnejšie.

Zdroj: YouTube/ Nobel Prize

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú