Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Japonská automobilka Nissan Motor by mala oznámiť prepad prevádzkového zisku za 1. kvartál súčasného obchodného roka zhruba o 90 %. Uviedol to japonský denník Nikkei, pričom firma neskôr dodala, že odhad je viac-menej správny. Zároveň by mala zrušiť viac než 10.000 pracovných miest.

Druhá najväčšia japonská automobilka oznámi výsledky za 1. štvrťrok obchodného roka 2019/2020, ktorý sa začal v apríli, vo štvrtok 25. júla. Ako informovala agentúra Reuters, bude to jeden z najhorších kvartálnych výsledkov spoločností za posledné desaťročie. Firmu v nemalej miere poškodila kauza zatknutia Carlosa Ghosna, ktorý automobilku dostal koncom 90. rokov na nohy a následne výrazne investoval do expanzie.

Plánované prepustenie vyše 10.000 zamestnancov vysoko presahuje pôvodné plány z mája, keď automobilka oznámila, že zruší 4800 pracovných miest. Rušenie pozícií sa dotkne najmä závodov v zahraničí so slabým výkonom, uviedol zdroj oboznámený s informáciami. K takým, ako dodal, patria napríklad India a Brazília. Zrušenie vyše 10.000 pracovných miest bude znamenať prepustenie viac než 7 % zo 138.000 zamestnancov Nissanu.

Spoločnosti sa v poslednom období nedarí najmä na kľúčovom americkom trhu, na ktorom za éry Ghosna výrazne zvyšovala svoj podiel.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú