Spanilá jazda nového Avatara v kinách pokračuje a veľkofilm Jamesa Camerona aktuálne v kinách pokoril miliardovú métu, informuje Vulture. Obavy analytikov sa tak nenaplnili a film takmer s istotou skončí v zelených číslach.

Obavy sú preč

Avatar: Cesta vody v kinách začal opatrne a za otvárací víkend zarobil 435 miliónov, čím podliezol očakávania. Otvorene sa preto začínalo hovoriť, či film s mamutím rozpočtom dokáže zaujať aj 13 rokov po premiére prvého dielu.

Necelé dva týždne od premiéry však začína byť čoraz jasnejšie, že z druhého Avatara sa stane novodobý filmový fenomén. Avatar má 12 dní po uvedení v kinách na konte prvú miliardu, čím sa stal najrýchlejšie zarábajúcim filmom tohto roka.

Miliardu v roku 2022 doteraz pokorila iba dvojica filmov – Top Gun: Maverick, ktorý túto hranicu dosiahol po 31 dňoch a Jurský svet, ktorému sa to podarilo po štyroch mesiacoch v kinách.

TMDB

Tento vlak sa tak skoro nezastaví

Nový Avatar sa v kinách navyše ešte dlhé týždne nestretne s nijakou vážnejšou konkurenciou, takže veľké zárobky budú pokračovať. Podľa analytikov by film do dvoch ďalších týždňov mohol zarobiť ďalšiu pol miliardu. Optimistickým prognózam napomáha zlepšenie počasia v USA po masívnej snehovej búrke, rovnako ako nepoľavujúci záujem o novinku na medzinárodných trhoch.

Podľa Jamesa Camerona musí Avatar: Cesta vody v kinách zarobiť aspoň dve miliardy, aby sa stal ziskovým, čo je podľa analytikov čoraz reálnejšie.

Prognózy sa zároveň zhodujú, že na úspech prvého Avatara s tržbami 2,9 miliardy nové pokračovanie s istotou nedosiahne. Dôvodov je niekoľko – od rastúcej inflácie a pandemických opatrení, až po vojnu na Ukrajine a neuvedenie filmu v Rusku, kde prvý Avatar z roku 2009 dokázal zarobiť cez 100 miliónov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú