Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V marci sme informovali o dôležitom kroku Netflixu, ktorý sa konečne pustil do čistky zdieľaných účtov. Ako teraz informuje Filmtoro, streamovacia služba už dohliada aj na používateľov využívajúcich služby VPN.

VPN a Netflix sú už od spustenia zdieľania digitálnej knižnice nerozlučnou dvojicou. Streamovací gigant totiž už od začiatku regionálne obmedzuje obsah na základe toho, v ktorej krajine má aké vysielacie práva. Obsah je tak často odlišný aj medzi Slovákmi a Čechmi.

O blokovaní používateľov ťažiacich z knižnice maximum za pomoci VPN písal TorrentFreak už pred niekoľkými dňami. Odvtedy však na povrch vyplávalo pomerne veľa sťažností používateľov, ktorí obchádzanie regionálnych hraníc skrz zmenu VPN či Proxy servery dokonca nevykonalo.

Na takéto prípady má Netflix vlastný formulár, kde sa takéto sťažnosti nahlasujú. Aj tu sa totiž potvrdzuje, že služba nový spôsob blokácie stále testuje, a tak sa občas môže vyskytnúť chyba aj na ich strane.

Prečo ale Netflix dbá na sledovanie len regionálne odomknutého obsahu?

„Blokovaní“ používatelia získavajú prístup len k originálnym titulom Netflixu – teda vlastným filmom a seriálom, na ktoré služba nepotrebuje žiadne regionálne práva. Obchádzaním pravidiel skrz zakladanie virtuálnych adries síce neškodíme priamo službe, ale majiteľom práv na filmy a seriály sprostredkované Netflixom.

Môže sa totiž zdať, že akonáhle si používatelia predplácajú službu, môžu si s jej prostredím a knižnicou robiť čokoľvek. Opak je však pravdou a práve vtedy môže dôjsť na razantnú blokáciu, akú teraz služba testuje. Je to najmä kvôli tomu, že držitelia práv na tituly, ktoré v krajine nie sú dostupnú, prichádzajú o tamojší zisk.

Zdroj: Filmtoro, TorrentFreak

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú