Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Už v sobotu 15. mája vstúpia do platnosti po niekoľkomesačnom odklade kontroverzné podmienky používania komunikačnej aplikácie WhatsApp, ktorá chce zdieľať dáta používateľov s materským Facebookom.

Zmena sa však nemá podľa nových informácií vzťahovať na používateľov v Nemecku, kde zákaz nových zásad ochrany osobných údajov vynútil hamburský komisár pre ochranu údajov a slobodu informácií, informuje Android Police. Nemecký regulačný orgán bojoval proti novým pravidlám WhatsApp už od minulého mesiaca.

Krátko pred ich uplatnením sa rozhodol presadiť zákaz využitím procesov zavedených v európskom GDPR. Johannes Casper, hamburský komisár pre ochranu údajov a slobodu informácií, obhajoval rozhodnutie tvrdeniami, v ktorých podotkol, že ustanovenia o prenose osobných údajov používateľov WhatsApp sú „roztrúsené“ na rôznych úrovniach GDPR a je zložité rozlíšiť ich na európskej a medzinárodnej úrovni.

Podľa komisára je obsah nových pravidiel mätúci a zavádzajúci. Navyše, WhatsApp priamo používateľov núti k súhlasu so zmenami, pokiaľ chcú ďalej jeho aplikáciu využívať. Ak s pravidlami súhlasiť nebudú, stratia možnosť posielania správ. WhatsApp sa v reakcii na tieto tvrdenia komisára bráni tým, že údajne „nepochopil“ účel a účinok nových zmien a že naďalej bude presadzovať čakané zmeny.

Je však možné, že sa prípad dostane až pred Európsku radu pre ochranu údajov, ktorá môže dospieť k rozhodnutiu o zmenách vo WhatsApp na celoeurópskej úrovni. Pokiaľ by rada uznala kroky platformy za protizákonné, nesmela by ich uplatňovať v celej EÚ.

Zdroj: Android Police

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú