Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Včera o 22. hodine nášho času prebiehala tlačová konferencie NASA, kde sa malo rozhodnúť o výbere novej vedeckej misie na najbližšie roky. Koncom roka 2017 bola odbornou porotou z 15 návrhov vybraná finálová dvojica a portál Futurism informuje o víťaznom projekte, ktorý je síce extrémne náročný, no o to viac zaujímavý.

Nová misia z programu New Frontiers, ktorá začne v roku 2026 a na Titane pristane v roku 2034, ponesie názov Dragonfly a jej hlavným cieľom je preskúmať Titan prostredníctvom pomyselného štvorvrtuľového dronu. Titan predstavuje doposiaľ najväčší a najhustejší mesiac planéty Saturn, ktorý je okrem toho aj druhým najväčším mesiacom celej slnečnej sústavy.

Prieskum bude náročný najmä kvôli hustej a nepriehľadnej atmosfére a povrchovej teplote, ktorá predstavuje približne -180 °C. Atmosféra Titanu je zložená predovšetkým z dusíka a na jeho povrchu sa nachádza veľké množstvo rôznych organických molekúl, ktorými sa bude zaoberať vyslaná výskumná sonda. Druhý finálny projekt s označením CAESAR plánoval prieskum kométy 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Zdroj: Futurism

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú