Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmírna agentúra NASA vyslala v roku 2016 do vesmíru sondu OSIRIS-REx, ktorej úlohou bolo preskúmať asteroid. Nástroj na meranie radiácie, ktorý vytvorili študenti z MIT, v minulom roku zachytil na fotografii prekvapivo čiernu dieru. Špecializovaný spektrometer sondy z NASA (REXIS) vytvoril záber 30 000 svetelných rokov vzdialenej čiernej diery, ktorá emitovala obrovský oblak elektromagnetického žiarenia, informuje Futurism.

Sonda OSIRIS-Rex sa vydala na svoju misiu, aby získala vzorky z asteroidu Bennu, na ktorom sa majú podľa vedcov nachádzať organické molekuly. K asteroidu doletela po 2 rokoch od štartu misie. Popri skúmaní tohto vesmírneho telesa však sonda narazila na veľký oblak elektromagnetického žiarenia, ktorý pochádza zo vzdialenej čiernej diery MAXI J0637-043 v súhvezdí Columba, informuje NASA.

NASA/Goddard/University of Arizona/MIT/Harvard

Stalo sa tak počas pozorovania okolitého priestoru asteroidu Bennu, kedy spektrometer REXIS zachytil objekt, ktorý nebol v tomto konkrétnom mieste predtým zaznamenaný. Nakoniec sa ukázalo, že ide o nové žiarenie čiernej diery, ktorú len týždeň pred sondou OSIRIS-REx objavil japonský ďalekohľad MAXI J0637-430. Spektrometer sondy týmto počinom potvrdil svoje schopnosti a splnil štandardy vesmírnej agentúry. Na jeho vývoji pritom spolupracovalo takmer 100 študentov.

Zdroj: Futurism, NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú