Celkovo 152 000 žiakov základných a stredných škôl môže vďaka národnému projektu Digitálny žiak získať finančný príspevok na nový počítač či tablet. Pred niekoľkými mesiacmi ho spustilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v spolupráci s Digitálnou koalíciou (DK).

Predseda DK Mário Lelovský v stredu na tlačovej konferencii na sídlisku Luník IX v Košiciach informoval, že spolu s komunitnými centrami aktuálne spúšťajú terénne práce v prostredí marginalizovaných rómskych komunít (MRK), aby sa pomoc dostala k čo najväčšiemu počtu žiakov.

Desiatky terénnych pracovníkov po celom Slovensku tak už v najbližších dňoch pomôžu stovkám rodín s registráciou i samotným procesom získania a uplatnenia príspevku vo výške 350 eur. Môžu oň aj počas leta požiadať žiaci a ich zákonní zástupcovia, pričom nárok majú primárne štyri skupiny žiakov.

DK aktuálne eviduje už viac ako 114 000 zaregistrovaných žiakov. „Odoslali sme už viac ako 42 000 príspevkov. Vďaka projektu má v súčasnosti doma svoj vlastný počítač či tablet už cez 23.000 žiakov,“ uviedol Lelovský s tým, že nárok na pomoc má stále približne 40 000 doposiaľ neregistrovaných žiakov.

Primárnym cieľom projektu je zvýšiť dostupnosť digitálnych technológií pre všetkých, bez ohľadu na to, z akého sociálno-ekonomického prostredia pochádzajú. „Aktívne spolupracujeme so 139 komunitnými centrami na Slovensku. Vďaka úzkej spolupráci s občianskymi združeniami (OZ) TENENET a ROTA navštívi 20 kvalifikovaných terénnych pracovníkov počas celého leta jednotlivé rodiny a prevedú ich procesom registrácie,“ vysvetľuje expert DK na prostredie MRK Martin Giertl.

Zástupcovia mimovládnych neziskových organizácií pôsobiacich v týchto komunitách podľa Adriany Maškovej z OZ TENENET vítajú predĺženie lehoty na registráciu do konca augusta pre stredoškolákov, respektíve do konca septembra aj pre ostatné skupiny žiakov.

Zákonní zástupcovia prejavujú o možnosť získať príspevok podľa starostu Luníka IX Marcela Šaňu veľký záujem. Do aktivít projektu je zapojených takmer 500 slovenských základných a stredných škôl, košický región podľa realizátorov potvrdzuje, že spolupráca so školami je skutočne efektívna a prináša pozitívne výsledky.

O príspevok na nákup novej digitálnej techniky môžu záujemcovia požiadať vyplnením registračného formulára na webovej stránke www.digitalnyziak.sk, kde nájdu aj všetky potrebné informácie. „Spolupráca všetkých zainteresovaných aktérov prináša výsledky a v konečnom rade je prínosom nielen pre cieľovú skupinu, teda žiakov, ale pre celú komunitu a spoločnosť,“ uzatvára Giertl.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú