Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nová generácia procesorov Intel s modelovým označením Comet Lake bola predstavená na konci apríla a už sa začali objavovať prvé záťažové testy. Čínsky tester si zobral do hľadáčika najvýkonnejší model Core i9-10900K a jeho zistenia o reálnej spotrebe či dosahovanej teplote ho poriadne prekvapili.

Procesor vybavený 10 jadrami, 20 vláknami, základnou taktovacou frekvenciou 3,7 GHz a maximálnym boostom pri frekvencii 5,3 GHz nie je úplne taký, ako ho samotný Intel prezentuje. Oficiálna hodnota TDP (Thermal Design Power) procesora je na úrovni 125 W.

Vďaka konfigurovateľnému TDP sa môže táto hodnota znížiť na 95W, no v takomto prípade dochádza aj k podtaktovaniu základnej frekvencie procesora.

WolStame/Weibo

Ako informuje Tom’sHardware, i9-10900K má aj takzvaný „power level 2“, ktorého TDP sa pri spustenom booste šplhá až na 250 W. V samotnom teste sa podarilo dosiahnuť hodnotu 235 W a priemerná teplota pri záťaži dosahovala 87 stupňov Celzia a maximálna sa vyšplhala až na 93 stupňov Celzia, pričom v izbe, kde sa testy prevádzkovali, boli 24 stupňov Celzia.

Vodné chladenie v testovacom počítači tak nedokázalo udržať teploty pod kontrolou a maximálny výkon, ktorý čip dosiahol, bol iba 4,8 GHz na všetkých jadrách. Zdá sa teda, že pri nových procesoroch Intel bude zohrávať kľúčovú úlohu práve chladenie.

Zdroj: Weibo, Tom’sHardware

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú