Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americký startup Rivian Automotive, ktorý vyrába elektrické dodávky a je podporovaný spoločnosťou Amazon, vybral upisovateľov pre úvodnú ponuku akcií na burze, očakávanú koncom tohto roka.

Rivian spolupracuje s bankami Goldman Sachs, JPMorgan Chase a Morgan Stanley. Ako sa na nemenované zdroje odvoláva agentúra Bloomberg, Rivian by chcel z uvedenia akcií na burzu získať približne 70 miliárd USD (57,65 miliardy eur). Bloomberg pôvodne odhadoval príjem približne 50 miliárd USD.

Zatiaľ nepadlo definitívne rozhodnutie o uvedení akcií a podrobnosti sa ešte podľa nemenovaných zdrojov môžu zmeniť. Zástupcovia JPMorgan Chase a Morgan Stanley sa k záležitosti odmietli vyjadriť a predstaviteľ Goldman Sachs do zverejnenia správy neodpovedal.

Rivian mal hodnotu 27,6 miliardy USD, keď v januári oznámil, že od investorov, vrátane spoločností T. Rowe Price Group, Fidelity Investments a Amazon, získal 2,65 miliardy USD. Spoločnosť patrí medzi niekoľko startupov, ktoré sa snažia priniesť na trh nové elektrické vozidlá a konkurovať automobilke Tesla. Spoločnosť chce vo svojej továrni v americkom štáte Illinois už budúci rok vyrobiť desaťtisíce elektromobilov. Rivian minulý týždeň oznámil, že tohtoročný začiatok predaja jeho prvého modelu – elektrického pickupu R1T – sa odloží z júna na júl.

Hoci Rivian neuviedol príčiny odkladu, spoločnosť zažíva omeškania v dodávkach montážnych dielov. Dôvodom sú zahltené americké prístavy, čo postihuje celý tamojší automobilový priemysel. Neskorší dátum predaja dáva firme priestor na dopracovanie podrobností a logistiky dodávok modelu prvým zákazníkom.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú