Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Elektrické auta majú jednu veľkú nevýhodu, že nemôžu za sebou ťahať ťažké prívesy či vozíky. Samozrejme, existujú výnimky a také Audi e-tron zvládne utiahnuť príves do hmotnosti 1800 kilogramov (brzdený). Ford však ukázal, že ich elektrický model F-150 toho zvládne oveľa viac – informuje InterestingIngeneering.

Aj keď ide stále len o prototyp a samotný výkon je len na demonštráciu sily, ide o veľmi pôsobivý výkon. Ako zaťaženie poslúžili desať poschodových vagónov, v ktorých sa nachádzalo 42 súčasných modelov F-150. Celková hmotnosť dosahovala až 500 ton. V súčasnosti je najlepších vozidlom na ťahanie prívesu práve Ford, ktorého tohtoročný model F-150 s 3,5 litrovým V6 motorom bez problémov utiahne až 6,6 ton. 

Ako uvádza Engadget, ide o skvelú demonštráciu toho, aký veľký krútiaci moment dokážu elektrické motory vyvinúť. Ten môže byť oveľa väčší, než aký má bežný dieselový motor. Doterajší rekord v ťahaní veľkých hmotností držala Tesla Model X, ktorá minulý rok ťahala lietadlo Dreamliner s hmotnosťou približne 110 ton.

Zdroj: InterestingIngeneering, Engadget

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú