Ministri financií organizácie G20 na zasadaní v Benátkach schválili revíziu medzinárodného zdaňovania, vrátane 15-percentnej minimálnej korporátnej dane s cieľom odradiť firmy z uchyľovania sa do daňových rajov. Krajiny združené v organizácii G20 tvoria viac ako 80 percent svetovej ekonomiky.

Americká ministerka financií Janet Yellenová uviedla, že sobotňajšia dohoda ukončí „deštruktívnu medzinárodnú daňovú konkurenciu“. Vyjadrila sa, že takáto konkurencia bola „pretekmi, v ktorých nikto nevyhrával. Namiesto toho nás to zbavovalo zdrojov, ktoré potrebujeme investovať do našich ľudí, našej pracovnej sily, našej infraštruktúry“. Implementácia dohody, ktorá sa očakáva od začiatku roku 2023, bude závisieť od krokov na národnej úrovni.

Druhou časťou plánu revízie medzinárodného zdaňovania je umožnenie krajinám zdaňovať časť ziskov firiem, ktoré na ich území dosahujú zisky bez fyzickej prítomnosti, napríklad maloobchodným predajom cez internet alebo digitálnou reklamou. Táto problematika sa začala riešiť po tom, ako Francúzsko a neskôr ďalšie krajiny uvalili daň z digitálnych služieb na americké technologické giganty, ako sú Amazon či Google. Na základe dohody o daniach však tieto krajiny budú musieť zrušiť národnú digitálnu daň a nahradiť ju jednotným globálnym prístupom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú