V správe sa nachádzajú aj materiály TASR.

Aktualizované 16. augusta 2023:

Spadnutý meteorit už vedci hľadajú v lokalite od Detvianskej Huty smerom k Málincu v okrese Poltár. Podľa všetkého má mať mimozemské teleso vysokú hodnotu, pravdepodobnosť nálezu je ale veľmi nízka. Očakáva sa totiž, že na zemský povrch dopadol len malý úlomok, píše RTVS.

Ako sme informovali už pred časom, k dopadu došlo koncom júla a vedeli o ňom aj v širokom okolí. „To buchlo, ako keď hrom niekde udrie. Také dačo. Zľakol som sa, vybehol som von, že čo sa stalo,“ uviedol obyvateľ Málinca pre RTVS.

Screenshot/Google Maps

Letel v smere od juhovýchodu sem k Detvianskej Hute a ten najväčší kus, sa predpokladá, že mohol byť tu. Menšie postupne smerom ku Málinskej priehrade a ešte menšie až za ňu,“ vysvetlil astronóm Ján Svoreň. Najväčší kus by mal vážiť zhruba 2 kilogramy a astronómovia už začali pátranie neďaleko obce Detvianska Huta.

Mal by na sebe mať tmavočiernu alebo čiernohnedú kôrku, v podstate zamatovú. Keď ho nálezca zdvihne, tak sa mu bude zdať, že je významne ťažší než obyčajný kameň,“ priblížil Pavel Spurný z Astronomického ústavu ČR, vedúci Európskej bolidovej siete. Ak sa ale niekomu podarí meteorit nájsť, je podľa zákonna povinný odovzdať ho štátu. Nálezca následne má dostať aj nálezné, teda finančnú odmenu, ktorej výška nebola špecifikovaná.

Pôvodný článok

Prelet denného bolidu v okolí Rimavskej Soboty, ku ktorému došlo ešte v pondelok (24.7.) popoludní a informovali sme o ňom v samostatnom článku, sa pravdepodobne skončil pádom meteoritov na zemský povrch na juhu stredného Slovenska. Najväčší meteorit môže mať podľa vedcov hmotnosť dva kilogramy. Na svojej webovej stránke o tom v sekcii venovanej významným bolidom informoval Astronomický ústav Akadémie vied (ASU AV) Českej republiky v meste Ondrějov, ktorý dráhu telesa prepočítaval.

Základné parametre preletu bolidu atmosférou určili odborníci s pomocou informácií z piatich staníc na území Maďarska a Slovenska. „Ukázalo sa, že bolid prenikol dostatočne hlboko do atmosféry, čo spolu s ďalšími údajmi a okolnosťami nasvedčuje tomu, že došlo k pádu meteoritov na zemský povrch,“ skonštatovali vedci z ASU AV ČR.

Čo je to bolid?

Bolid je označenie pre extrémne jasné meteory alebo meteority, ktoré počas vstupu do atmosféry nezvyčajne rozžiaria atmosféru – dôvodom je kombinácia rýchlosti, uhlu vstupu do atmosféry a najmä zloženia takéhoto objektu. Aby mohol byť meteor definovaný ako bolid, musí dosiahnuť magnitúdu aspoň -14.

K vstupu meteoroidu o hmotnosti niekoľko desiatok kilogramov do zemskej atmosféry došlo podľa odborníkov v pondelok o 15:18 h, prvýkrát bol zaznamenaný vo výške 63 kilometrov nad zemským povrchom juhovýchodne od Rimavskej Soboty. Teleso letelo severozápadným smerom, v nižších výškach meteoroid výrazne brzdil a ďalej sa rozpadal. Najväčší úlomok prestal byť pozorovateľný vo výške necelých 26 kilometrov vo vzdialenosti približne päť kilometrov od vodnej nádrže Málinec v okrese Poltár.

Celú svetelnú dráhu dlhú takmer 50 kilometrov preletel bolid za necelé štyri sekundy. I keď väčšina pôvodnej hmoty zhorela v atmosfére, je veľmi pravdepodobné, že mnoho prevažne menších meteoritov dopadlo až na zemský povrch. Najväčší meteorit môže mať hmotnosť až dva kilogramy, menšie meteority budú mať desiatky až stovky gramov,“ priblížil ASU AV ČR.

Lokalita najpravdepodobnejšieho dopadu meteoritov sa nachádza v blízkosti vodnej nádrže Málinec v zalesnenej oblasti horného toku Ipľa a je 12 kilometrov dlhá a necelý kilometer široká. Ak by sa meteority podarilo nájsť, zaradili by sa podľa vedcov do vzácnej kategórie meteoritov s rodokmeňom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú