Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Začiatkom týždňa, konkrétne pondelok 4. februára, bola Finančnou správou Slovenskej republiky v spolupráci s českými kolegami z Celní správy České republiky uskutočnená medzinárodná kontrola zameraná na dodržiavanie práv na duševné vlastníctvo.

Koordinovaná kontrola bola zameraná predovšetkým na smartfóny a ich príslušenstvo ochranných známok a dizajnov Apple produktov. Hlavným cieľom akcie bolo odhaliť prípady porušovania práv duševného vlastníctva, čo sa aj úspešne podarilo.

V rámci Slovenska bolo odhalených celkovo 2538 kusov napodobenín značky Apple a všetok zaistený tovar bol vyčíslený na sumu vyše 95 000 €. V Českej republike akcii predchádzal ešte pokus o uplatenie colníka, ktorý mal prepustiť tovar porušujúci práva duševného vlastníctva.

Akcia vykonaná na území Českej republiky odhalila viac než 4500 falzifikátov v hodnote vyše 5 miliónov českých korún a skontrolovaných bolo celkovo 21 prevádzok, ktoré sa špecializujú na predaj smartfónov a ich príslušenstva v predajných stánkoch v priestoroch obchodných centier. Zaistené boli hneď viaceré produkty, akými sú napríklad ochranné obaly, nabíjačky či slúchadlá.

Zdroj: Celní správa ČR/Finančná správa SR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú