Neznáme záblesky na povrchu Mesiaca boli poprvýkrát pozorované ešte v roku 1950, no vedecká komunita nevenovala veľkú pozornosť. S novým riešením pre pozorovanie nočnej oblohy prišla James Madison University, ktorá pomocou nového lunárneho teleskopu od apríla pozoruje oblohu v južnom Španielsku, informuje Futurism. Záblesky svetla sa pritom na Mesiaci objavujú niekoľkokrát v týždni, avšak vedci presný dôvod tohto úkazu zatiaľ nepoznajú.

S jednou z možných teórií prišli nemeckí astronómovia, podľa ktorých sa záblesky svetla na Mesiaci objavujú vplyvom pohybu jeho povrchu pri seizmických aktivitách. Pri tom majú unikať plyny, ktoré reagujú so slnečným žiarením, čo by mohlo vysvetľovať tento neznámy úkaz. V niektorých prípadoch ho vedci pozorovali aj hodiny. Využitím nového lunárneho teleskopu však chcú vedci zistiť, aký jav na Mesiaci presne prebieha.

Jeho systém ale ešte nie je úplne dokončený a výskumníci chcú pre odhaľovanie zábleskov využiť aj umelú inteligenciu, ktorá by mala spoľahlivo odlíšiť svetelný záblesk od technickej poruchy či rôznych objektov, informuje Phys. Týmto projektom tak môžu astronómovia odhaliť ďalšie tajomstvá Mesiaca, na ktorý sa chcú znova vydať astronauti, aby tam založili základne.

Zdroj: Futurism, Phys

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú