Na prudko rastúci internetový sektor vlani v USA pripadalo 2,1 bilióna USD (1,92 bilióna eur) alebo približne 10 % hrubého domáceho produktu (HDP), uviedla lobistická skupina Internet Association.  Internet Association, čo je skupina reprezentujúca firmy, ako sú Amazon, Facebook, Alphabet, Twitter, Uber a mnoho ďalších, zverejnila svoj odhad vo štvrtok (26. 9.).

Prichádza v čase rastúcej kritiky na adresu veľkých internetových koncernov. Niektorí zákonodarcovia požadujú rozdelenie veľkých firiem a protimonopolné vyšetrovanie. Podľa štúdie je internetový sektor štvrtým najväčším odvetvím ekonomiky USA za realitami, verejným sektorom a výrobným sektorom. Na porovnanie, na výrobný sektor vlani pripadlo 2,3 bilióna USD.

 Štúdia ukázala, že internetový sektor priamo zamestnával takmer 6 miliónov ľudí, čo znamená 4 % z pracovných miest v USA, pričom internetové firmy minuli 64 miliárd USD na kapitálové investície. Podľa štúdie internetový sektor nepriamo podporuje ďalších 13 miliónov pracovných miest.

Na porovnanie, Internet Association v roku 2015 odhadovala, že v roku 2014 pripadalo na internetový sektor 966,2 miliardy USD alebo 6 % HDP. Americký úrad pre ekonomické analýzy BEA v apríli odhadoval, že na digitálnu ekonomiku v roku 2017 pripadalo 1,35 bilióna USD alebo 6,9 % HDP. Digitálny sektor bol podľa BEA siedmym najväčším sektorom ekonomiky.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú