Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Po 8 rokoch od ambiciózneho vyhlásenia Google, že ich vtedy nová technológia nahradí internetový protokol TCP a po mnohých rokoch ladenia a úprav to experimentálny sieťový protokol QUIC (Quick UDP Internet Connections) konečne zvládol. Začiatkom tohto týždňa ho IETF (Internet Engineering Task Force) uznala za štandard. Na tému upozornil portál CNet.

QUIC sa stáva oficiálnym štandardom

Hoci mnohé webové prehliadače a rôzne online služby QUIC testujú už roky, uznanie od IETF je považované za znak toho, že sieťový protokol dospel a je pripravený „prevziať moc“. Na protokole QUIC sa usilovne pracuje už od roku 2013, kedy spoločnosť Google prvýkrát oznámila, že QUIC sa stane experimentálnym doplnkom pre prehliadač Google Chrome.

Pixabay

V prehliadači máš tak aj teraz možnosť zapnúť si tento experimentálny protokol, ktorý zrýchľuje prenos dát medzi servermi. Nezabudni len, že protokol funguje len s webmi obsahujúcimi QUIC – návod nájdeš na tomto odkaze.

Ako sme už spomínali vyššie, s vývojom protokolu začala spoločnosť Google, ktorá ho verejnosti predstavila v roku 2013 a od roku 2015 sa ho snažila u komisie IETF pretlačiť na oficiálny štandard. O ďalšie 3 roky neskôr bolo oznámené, že novo pripravovaný protokol HTTP (HTTP/3) nebude založený na štandardnom protokole TCP, ale na experimentálnom QUIC.

Od začiatku tohto týždňa sa QUIC oficiálne stáva súčasťou RFC 9000, čo znamená, že sa konečne môže prejsť z využívania dočasných konceptov QUIC na využívanie dlho očakávanej QUIC verzie 1, upozorňuje portál Fastly.

Zdroj: CNet; Fastly

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú