Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európska Únia uvažuje nad zavedením nečakaného pravidla, na základe ktorého môže prispieť na 5G sieť na Slovensku a v ďalších krajinách EÚ platformy, ktoré intenzívne využívajú prenos dát. Je medzi nimi napríklad Netflix, správu ako prvý priniesol portál Techbyte.

Plánujú férový podiel

Ako ďalej vysvetľuje Bloomberg, cieľom tohto riešenia je rozdelenia nákladov na finančne náročnú výstavbu novej internetovej infraštruktúry aj medzi tých, ktorý z nej intenzívne ťažia a prosperujú. Sú medzi nimi napríklad práve streamovacie platformy ako Netflix, ktoré môžu vďaka rýchlejšiemu a dostupnejšiemu internetu poskytovať svoje služby viacerým zákazníkom a častejšie.

Komisia sa zároveň spoločností pýtala, či môže existovať hranica kvalifikujúca firmu ako „tvorcu veľkej premávky (dátovej)“. Zatiaľ sa však nejedná o skutočný a hotový návrh a EÚ koncom minulého roka vyhlásila, že zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že by takéto platformy mali platiť telekomunikačným spoločnostiam za stavbu infraštruktúry.

Odborníci sa navyše obávajú, že môže takýto krok znamenať problémy pre internetový ekosystém. Ako sa však zdá, tento plán predsa len nie je úplne zamietnutý a konzultovanie návrhu bude možné v nasledujúcich dvoch až troch mesiacoch.

Za podobné kroky telekomunikačné spoločnosti hlasujú už roky, avšak technologické firmy argumentujú ohrozením zákonov, ktoré ochraňujú neutrálny internet, známy ako „net neutrality“.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú