Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ceny nových smartfónov už pravidelne presahujú hranicu 1000 €, určite je teda v záujme každého majiteľa, aby svoje obľúbené zariadenie dostatočne chránil pred poškodením. Ochranné púzdra alebo sklá chrániace pred pádmi na zem a rozbitím displeja, asi poznáš.

MacRumors ale prináša zaujímavé informácie, podľa ktorých Apple oficiálne upozornil, že fotoaparáty iPhonov môže poškodiť aj tak banálna činnosť, akou je jazda na motorke.

Spomína to priamo dokument na oficiálnych stránkach podpory softvérového a hardvérového giganta. „Vystavenie vášho iPhonu vibráciám s vysokou aplitúdou v určitom frekvenčnom rozsahu, špecificky tým generovaným vysokovýkonnými motormi motocyklov, môžu degradovať výkon kamerového systému,“ píše Apple doslova.

Vibrácie podľa textu ovplyvňujú najmä citlivú optickú stabilizáciu, teda systém, ktorý neustále hýbe čipom a optikou a má vyrovnávať pohyby rúk, v ktorých smartfón pri fotení alebo nakrúcaní videa držíme. Spomína sa ale aj automatické zaostrovanie, pri ktorom elektronika potrebuje fyzicky posúvať drobné sklenené elementy v šošovke tak, aby boli ostré objekty v tej správnej vzdialenosti pred samotným snímačom.

iPhone si takto môžeš poškodiť

Nejde však len o to, že sediac na motorke pravdepodobne nespravíš dostatočne ostrú fotografiu alebo neroztrasené video. Apple upozorňuje, že vystavenie takýmto vibráciám môže „znížiť výkon“ a zhoršiť kvalitu záberov dlhodobo, inými slovami, spôsobiť trvalé poškodenie tvojho mobilu.

Špecificky píše najmä o vkladaní iPhonu do držiakov na riadidlách, kde sú vibrácie logicky najvýraznejšie, Nie je teda úplne jasné, či podobné riziko hrozí aj v prípade, že si mobil necháš vo vrecku.

V prípade menších motocyklov a elektrických mopedov Apple odporúča držiaky s funkciou tlmenia vibrácií, ale s tým, že dlhodobé používanie „nie je odporúčané“.

Optickú stabilizáciu má iPhone 6 Plus alebo iPhone 7 a všetky novšie modely, citlivý „closed loop“ autofokus iPhone XS a všetky po ňom vydané modely, vrátane iPhonu SE 2. generácie. MacRumors pravdepodobne našli aj Tweet jedného z používateľov, ktorý si poškodenie skutočne spôsobil.

Nejde o nič ojedinelé

Nie je jasné, či sa Apple oficiálnym dokumentom len snaží varovať zákazníkov, alebo si pripravuje aj právnu pôdu na to, aby nemusel uznávať prípadné reklamácie. Apple však vo všeobecnosti patrí medzi firmy, ktoré veľmi často ponúkajú výmenu a opravu svojich zariadení aj výrazne nad rámec bežnej záruky.

Spomenúť môžeme napríklad notoricky poruchové klávesnice MacBookov Pro vyrobených po roku 2016, prípadne „odlupovanie“ antireflexnej vrstvy na displejoch, ktoré mení v rámci špeciálnych programov bezplatne aj na oveľa starších než dvojročných zariadeniach.

Pre majiteľov hodiniek s automatickým strojčekom zas nebude vôbec nová ani téma motocyklov, určite dobre vedia, že spomínané vibrácie môžu citlivý mechanizmus rozladiť a spôsobiť meškanie, alebo predchádzanie ručičiek ukazujúcich čas.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú