Poslanci Európskeho parlamentu (EP) a slovinské predsedníctvo Rady EÚ sa vo štvrtok neformálne dohodli, že schéma bezplatného mobilného roamingu v krajinách únie bude pokračovať i počas ďalších desiatich rokov. Prostredníctvom tlačovej správy o tom informoval Európsky parlament.

Spotrebitelia budú môcť naďalej používať svoje mobilné telefóny pri cestách do zahraničia v rámci EÚ bez dodatočných poplatkov k tým, ktoré už platia v domovskej krajine. V zahraničí by navyše mali mať nárok na rovnakú kvalitu a rýchlosť mobilného pripojenia ako doma.

Poskytovatelia roamingu budú povinní ponúkať rovnakú kvalitu roamingu ako má zákazník v rámci domovskej krajiny, ak sú v sieti hosťovskej krajiny dostupné rovnaké podmienky. Europoslanci za týmto účelom zabezpečili ustanovenie týkajúce sa zákazu praktík, ktoré znižujú kvalitu roamingových služieb.

Dokázali sme dosiahnuť dohodu, ktorá je progresívna a vedie k ešte lepšej kvalite a službám pre európskych občanov. Vytvárame spravodlivejší roamingový trh, najmä so zameraním na menších operátorov,“ povedala rakúska europoslankyňa Angelika Winzigová.

Aby neformálna dohoda mohla vstúpiť do platnosti, musia ju ešte formálne schváliť Európsky parlament a Rada EÚ. Výbor pre priemysel, výskum a energetiku bude o znení dohody hlasovať na nadchádzajúcom zasadnutí. Zákazníci môžu používať mobilné zariadenia pri cestovaní v rámci EÚ za rovnaké ceny ako doma od 15. júna 2017.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú